Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 depremleri 11 ilde etkili oldu
6 Şubat'ta asrın felaketini yaşatan depremde 50 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.
Depremin ardından yaralar hızla sarıldı. Başta devlet olmak üzere tüm imkanlar depremzedeler için seferber edildi. Hayatların bir daha yerle yeksan olmaması için önlemler sıkılaştırıldı.
Başta büyük şehirler olmak üzere çok sayıda bölgede kentsel dönüşüme teşvik planları hazırlandı. Bu süreçte binlerce ev yenilendi.
Diğer yandan depremzedeler için TOKİ işbirliğiyle evler teslim edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde 2025 yılının sonuna kadar tüm depremzede ailelerin evlerinin teslim edileceğini açıkladı.
Türkiye'de ise ardı ardına depremler olmaya devam ediyor. Yurdun dört yanı sallanmayı sürdürürken uzmanlar vatandaşlara tedbirli olmaları konusunda uyarıyor.
TÜBİTAK yöneticiliğinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu.
Diğer yandan araştırmacıların fay hattı üzerindeki çalışmalarında gelişme yaşandı. Türkiye'nin yeni deprem haritasını güncellenmesi sürerken TÜBİTAK yeni bir fay hattının keşfedildiğini duyurdu.
Narlı fayı üzerinde başlatılan çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirtilirken 6 Şubat depremlerinde Narlı fayının kırılmadığının altı çizildi. Narlı fayından bağımsız bir fay olduğu açıklanırken fayın Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay olduğu konusunda çalışmalar ise sürüyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu başkanlığında yürütülen çalışmada 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatları kamuoyuyla paylaşılacağı da bildirildi.