İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te alınan karar üzerine 86 yıl müze olarak kalmıştı.
Dedelerimizin, ninelerimizin ve yeni neslin duyduğu hasret 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla nihayet sona erdi.
Fatih'in emaneti, fethin kutlu sembolü Ayasofya, 4 yıl önce bugün ibadete yeniden açıldı.
Yunan'ın çıldırmasına neden olan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılışı tekbirlerle ve bozkurt işaretleriyle kutlandı.
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılışının 4. yıl dönümünde Yaz Kur'an kursu çalışmaları kapsamında Kur'an eğitimi alan öğrenciler Ayasofya'da buluştu. Yüzlerce öğrenci hep birlikte tekbir getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Allah'a hamdolsun" diyerek Ayasofya'nın yeniden cami olarak faaileyete geçişinin 4'üncü yılını kutladı.
Erdoğan, "İstanbul’un Fethi’nin sembolü olan Ayasofya-i Kebîr Cami-i Şerîfimizin Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesine uygun şekilde yeniden ibadete açılış yıl dönümünü tebrik ediyorum.
Allah’a hamdolsun, Ayasofya’nın dirilişi tekrar hayırlı olsun." dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2020 yılında Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için talimat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
Bakan Yerlikaya, "Bundan tam 4 yıl önce, 24 Temmuz 2020 Cuma günü sadece İstanbul’da değil dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar bambaşka bir sevinç yaşamış; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 86 yıl sonra yeniden ibadete açılmıştı.0
Şükürler olsun ki, bu eşsiz şehrin semaları #Ayasofya’dan yükselen ezan sesleriyle yankılanmıştı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılmasını sağlayan güçlü iradenin sahibi Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan ’a şükranlarımı sunuyorum." dedi.
İstanbul Valisi Davut Gül kutlu günü şu ifadelerle kutladı:
"Bugün Ayasofya-i Kebir Camii’nin yeniden ibadete açılmasının 4. yıldönümü… İlelebet saf tutmak üzere İnşallah."