Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, bina su depolarına karşı vatandaşlara bir uyarıda bulundu.
Temizlik, dezenfekte, bakım ve onarım üzerinde durulan açıklamada yapılmaması durumunda hastalık saçabileceği ifade edildi.
Su depolarının zamanla oluşan balçık, çamur ve dış etkenler ile kolayca kirlenmeye müsait alanlar olduğu belirten ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, kirli suyun bünyesinde zamanla bakterinin üreyeceğini söyledi.
Çoğalan koliform, ecoli, enterekok bakterilerinin son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Akçay, hastalık ve enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, "Bu nedenle temizlenmeyen su depoları tehlike arz ediyor" dedi.
ASKİ’nin her gün ortalama bir buçuk milyon metreküp suyu arıtarak şehir şebeke sistemine verdiğini kaydeden Akçay, ASKİ olarak Ankara halkına temiz, sağlıklı ve oldukça kaliteli su sunduklarını belirtti.
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, kirli, özensiz su depolarının bu durumu tersine çevirip, emekleri zayi edebileceğini ifade ederek, "Onun için de evinizdeki suyun sağlık garantisi bir nevi depolarınızdır” diye konuştu.
Suyun barajlardan musluklara ulaşana kadar belirli aşamalardan geçtiğini ve dağıtım sistemi aracılığıyla kullanım noktalarına ulaştığını söyleyen Aslan Akçay, bu sistem içerisinde su kullanım noktasına kadar oluşan bazı değişikliklerin suyun kalitesini etkilediğini söyledi.
Akçay, şöyle devam etti;
"Bu faktörlerden dağıtım ağı (su şebeke sistemi), ASKİ’nin sorumluluğunda. Bu noktada kalite kontrolü zaten sürekli yapılıyor. Ancak ev, iş yerleri, ticari işletmeler, fabrikalar ve kamu binalarında bulunan su depolarının sorumluluğu bu binaların yöneticilerinde. Su kalitesine dair zaman zaman abonelerimizden şikâyetler geliyor ancak uzmanlarımız bu şikâyetleri incelediğinde karşımıza fiziken uygunsuz, çok kirli su depoları çıkıyor. Sağlıklı su için bu depolarda düzenli temizlik şart. Amacımız Ankara halkının temiz ve sağlıklı suya erişimini sürekli kılmak. Sağlıklı su, sağlıklı yaşam demektir.”
Akçay, su kesintilerinin olduğu dönemlerde depolardaki suyu kullanılması durumunda deponun temizliğinin öneminin daha çok arttığını söyledi.