Burcu K., 5 yıldır satış yöneticisi olarak çalıştığı kurumsal şirket tarafından performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek tazminatsız işten çıkarıldı.
Burcu K.’nın, işe iade istemiyle açtığı dava Ankara 6'ncı İş Mahkemesi'nde görüldü.
Davadan işe iade kararı çıktı. Mahkeme, işe iade kararının süresinde uygulanmaması halinde işverenin Burcu K.'ye 8 aylık brüt ücretinin yanı sıra yıllık izin ücretini, kıdem ve ihbar tazminatlarının tamamı olan 450 bin TL’yi ödemesini kararlaştırdı.
Kararın gerekçesinde, davalı işverenin davacıdan beklediği performansı ölçecek bir performans değerlendirme sistemine sahip bulunmadığına işaret edildi.
Sadece davacı vekili tarafından dosya içerisinde 'saha kanal hedef tablosu' sunulduğunu belirten mahkeme, bunun davacıya daha önceden tebliğ edilmediğine de dikkati çekti.
Gerekçede, davacıya ait 3 aylık saha kanal hedef tablosunda, toplam hedef ve gerçekleşme oranlarının ortalamasının yüzde 92,2 olduğu, bunun da davalının düşük verimini ortaya koymadığının altı çizildi.
Gerekçeli kararda, işten çıkarılan personelin performansını artıracak eğitimler verildiğine dair bir belge de sunulmadığı dile getirildi.
Davacının performansının sadece işverenin hedeflerine göre belirlenmesinin objektif niteliklerden uzak olduğu tespiti yapılan kararda, bu yüzden davanın kabulüne karar verildiği belirtildi.
Burcu K.'nin avukatı Senem Yılmazel, verim düşüklüğü gerekçe gösterilerek bir işçiyi işten çıkarmak için işveren tarafından objektif kriterler belirlenmesi, bu kriterlerin işçiye tebliğ edilmesi ve işçiye eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı.
İş akdinin feshinin ‘son çare’ olması gerektiğine işaret eden Yılmazel, performans düşük bile olsa önce bunun artırılması için eğitim gibi önlemlerin devreye alınması, bunun işçiye iletilmesinin önemini aktardı.
Yılmazel, bunların yerine getirilmediğini ortaya koyarak davayı kazandıklarını ifade etti.
Yılmazel, işe iade için fesih tarihinden en geç 1 ay içerisinde dava açmak gerektiğini de kaydetti.
Ancak ara buluculuğun zorunlu olduğunu anlatan Yılmazel, fesih halinden itibaren en geç 1 ay içerisinde arabulucuya başvurmak gerektiğini de bildirdi.
Yılmazel, ara bulucuya başvurduktan sonra son ara buluculuk tutanağıyla en geç 2 hafta içinde davanın açılması gerektiğini, sürelere uyulmadığı takdirde davanın reddedileceğini dile getirdi.
Davayı kazandıktan sonra da o sürelere uygun ihtar çekilmesi gerektiğine işaret eden Yılmazel, “İşveren eğer işe iade alırsa 4 aylık brüt ücreti öder, işe iade almazsa 8 aylık brüt ücreti öder. İhbar tazminatı, kıdem tazminatı varsa fazla çalışmaları varsa bunları ödemekle yükümlüdür" dedi.