İsrail 30 Temmuz gecesi Beyrut’u savaş uçaklarıyla vurdu.
Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür saldırıda yaşamını yitirdi.
Hemen sonrasında Tahran’da patlama meydana geldi.
Hamas Siyasi Büro şefi ve koruması misafir oldukları Tahran’ın göbeğinde, İran koruması altında olduğu sırada öldürüldü.
Her iki saldırıda da gözler Netanyahu’ya çevrildi.
İsrail, Beyrut saldırısını gerçekleştirdiğini gizlemedi. Ancak Tahran saldırısı konusunda İsrailli yetkililer suskunluğunu korudu.
İsrail başbakanı Binjamin Netanyahu, sadece “israil’e dokunanın kanı dökülür” diyerek olası misillemelere karşı tehdit etti.
2 gündür, savunma uzmanları saldırının arkasında olduğundan emin oldukları İsrail’in nasıl olup da bu gerçekleştirebildiğini sorguladı.
Herkes saldırının, İsrail’in kendisinin özel olarak uyarladığı F-35’lerle yapıldığını düşünüyordu.
Ancak New York Times, farklı bir senaryoyu gündeme taşıdı.
ABD gazetesi, Devrim Muhafızlarının denetim ve korumasındaki misafirhaneye İsrail istihbaratının en az 2 ay önce bomba yerleştirdiğini yazdı.
Gazete, uzaktan kumandalı bombanın patlatılmasıyla Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürüldüğünü belirttti.
Öte yandan İsrail’den saldırıya ilişkin ilk resmi açıklama geldi.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Haniye'ye 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin soruyu cevapladı.
Hagari, 30 Temmuz'u 31 Temmuz'a bağlayan gece ve sabahında sadece Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta saldırı düzenlediklerini öne sürdü.
Haniye'ye yönelik suikastın arkasında İsrail ordusunun olmadığını ileri süren Hagari, "Salı gecesi (30 Temmuz) Lübnan'ı vurduk ve Fuad Şükür'ü (Hizbullah komutanı) isabetli bir hava saldırısında öldürdük. Vurgulamak istiyorum, o gece tüm Orta Doğu'da ne başka bir hava saldırısı, ne bir füze ne de bir İsrail insansız hava aracı (İHA) vardı." dedi.
Ancak açıklamadaki kelime oyunu dikkatlerden kaçmadı.
Dikkatleri hava saldırına odaklayan Hagari, “sadece ne başka bir hava saldırısı, ne bir füze ne de bir İsrail insansız hava aracı (İHA) vardı." Derken New York Times’ın ortaya attığı iddiayı yalanlayacak bir cümle kurmadı.
Hagari, açık bir dille “suikastı İsrail düzenlemedi” ifadelerini kullanmadı.
Bu yanıt New York Times’ın ortaya koyduğu senaryodaki gibi binaya yerleştirilen bir bombanın patlatılma ihtimalini güçlendirdi.