Türkiye’nin tartıştığı ve sahipsiz köpeklerin sokaklardan çekilmesini öngören düzenleme yasalaştı.
TBMM’de kabul edilen düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yasayla birlikte, sokakların daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. İşte bu düzenlemenin ayrıtıları…
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak.
Tüm başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak ve burada kısırlaştırılıp sahiplendirilecek.
Sahiplendiği hayvanı sokağa terkedenlere 60 bin TL ceza verilecek.
Yeni düzenleme, belediye başkanlarına yönelik ciddi yaptırımlar da içeriyor:
Başıboş sokak köpeklerini toplamayan, yasadaki maddeleri yerine getirmeyen belediye başkanları için 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.
Toplanan sahipsiz hayvanlar bakımevi dışında bir yere terk edilir veya bakımevinde barındırılan hayvan bakımevi dışında bir yere bırakılırsa, bunu yapanlara hayvan başına 50 bin TL idari para cezası kesilecek.
Bakımevine getirilen hayvanın, iyileşmeyen hastalık taşıması, akut bulaşıcı hastalığı bulunması veya olumsuz davranışlarını kontrol edememesi durumlarında veteriner hekimin kararıyla ötanazi uygulanabilecek.
Belediyelere, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek zorunluluğu da getiriliyor.
Ayrıca, belediyeler, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için bütçelerinin belirli bir oranını ayıracaklar.
Büyükşehir belediyelerinde bu oran, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 3'ü olacak.
Yasaya göre, kedi ve köpek sahipleri, evcil hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldıracak.