Türkiye'de milyonlarca çalışan kimi zaman aşırı çalışmaya kimi zamanda mobbinge maruz kalıyor.
İşverenler asgari ücret bazında kişileri çalıştırırken hak ve kuralları ise hiçe sayıyor.
Çok sayıda şirket, çalışma saatleri sonrası fazla mesai ücretini de çalışanına ödemekten kaçınıyor.
Şirketlerin neredeyse tamamı çalışanları asgari ücret tutarında gösteriyor. Maliye bakımından riskli olsa da şirketler bu duruma kimi zaman göz yumuyor. Maaş konusunda tatmin olmayan koşullar sunulması çalışanı maddi ve manevi zorlayabiliyor. Patron ve işverenler çalışanlara "Beğenmiyorsan işten çık" diyerek kapıyı gösteriyor.
Bunun sonucunda çalışanlar ve işverenler çoğu zaman adliye ve mahkeme kapılarını aşındırıyor.
Yıllarca uzayan davalar kişinin alacağı parayı da neredeyse eritme noktasına getiriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre işsiz sayısı her geçen gün azalsa da işten çıkarılma sayısı bir o kadar fazla.
Ankara'da 5 yıldır yönetici olarak çalışan Burcu K. isimli kadın şirkette performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Görevine son verilen kadının çalıştığı süredeki tazminatı da ödenmedi. Burcu K. yaşananların ardından soluğu mahkemede aldı.
Çalıştığı iş yerine dava açan genç kadın hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme emsal niteliğinde kararla kadın çalışanı haklı buldu. İşe iade davası Burcu K. adını sonuçlandı.
Mahkeme haksız yere işten çıkarılan ve mağdur konumuna düşen Burcu K.'nın 8 aylık brüt ücreti ile yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarından oluşan 450 bin lira ödenmesini hükmetti.