Instagram'ın erişime kısıtlanmasının ardından VPN hizmeti sunan servisler yeniden gündem oldu. Erişim kısıtlamasından sıyrılmak isteyenler, cihazlarına VPN kuruyor. Bu yazılım sayesinde erişime kısıtlanan dijital mecralara girmek mümkün hale geliyor.
Dijital güvenlik uzmanları, VPN uygulamalarının tehlikesinden bahsetti. Farklı bir ülkedeki VPN sunucusunu kullanarak internete giren kullanıcılar, pek çok güvenlik riskiyle karşı karşıya kalıyor. VPN hizmetinin, yurt dışındaki sunucular üzerinden gerçekleşmesi, güvenlik açıklarına sebebiyet veriyor.
Türkiye, VPN hizmetinin en fazla kullanıldığı 4. ülke olarak kayıtlara geçti. Listenin ilk sırasında Rusya var. Rusya'yı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Endonezya takip ediyor.
VPN'nin yegâne kullanma amacı, erişime kısıtlanan sitelere girmek değil. Şirketler, ağlarını daha güvenli hale getirmek amacıyla VPN hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bazı VPN hizmetleri ücretliyken bazıları ücretsiz hizmet sunuyor. Ücretsiz sağlanan VPN hizmetlerinin, güvenlik riskini artırdığı belirtiliyor.
Ücretsiz VPN hizmetlerinden pek çoğu, veri hırsızlığı ile dolandırıcılık yapan gruplar tarafından oluşturuluyor. Söz konusu güvenilir olmayan VPN hizmetlerini kullananlar, internet geçmişlerini bu gruplara emanet etmiş oluyor.
Kötü amaçlı VPN yazılımları üzerinden kullanıcıların cihazlarına virüs bulaştırılıyor. Bu yöntemle cihaz uzaktan kontrol edilebiliyor. Kişisel bilgiler ve bankacılık verileri çalınabiliyor.
VPN kullanımında bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Dijital güvenlik uzmanları, mümkünse ücretli hizmet veren, güvenli VPN hizmetlerine yönelmek gerektiğini bildiriyor. VPN'ler ile alakalı dikkat edilmesi gereken bir husus da diğer kullanıcıların yorumları.