Türkiye yasalara uymasını istediği sosyal medya platformları konusunda tutumunu değiştirmiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaşananları "Dijital faşizmle karşı karşıyayız" sözleriyle yorumlamıştı.
Bu platformların İsrail vahşetini gizlemek için her yola başvurduğunu vurgulayan Erdoğan,
“Militanlaştılar” dediği sosyal medya şirketlerinin basit bir cümleye bile tahammül edemeyip hemen sansür uygulamayı kendileri için görev saydıkları eleştirisinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız” değerlendirmesi yapmıştı.
İsmail Haniye'nin şehadetinin düşünce hürriyetinin sınırlarını, Batılı ülkelerde İsrail kaprislerinin belirlediğini çok net şekilde gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, “Her türlü fuhşiyatı, ahlaksızlığı özgürlüğe alıp teşvik eden şirketler, Filistin halkının şanlı direnişine sanal alemde açıkça savaş açmıştır” ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan, uyarılarına rağmen terör örgütlerinin bu mecralarda at koşturduğunu, milletin inancına alenen hakaret edildiğini, suç ve terör şebekelerinin istedikleri propagandayı yaptığını anlatan Erdoğan, itibar suikastları sebebiyle şimdiye kadar binlerce insanın hayatı karardığını dile getirdi.
Bu şirketlerin ellerinde her türlü imkan olduğu halde mağduriyetlerin önünü kesecek etkili hiçbir adım atmadığına işaret eden Erdoğan, “İsteksizlikleri halen devam ediyor. İlgili kurumlarımızla rahatsızlığımızı dile getirdik, diyalog hattı kurduk. Arzu edilen işbirliğini henüz tam manasıyla tesis edemedik” diyerek anlaşma noktasına gelinemediğini söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefeti de bu konuda kaypak bir tutum almakla suçlamıştı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, dijital faşizm rejimi ile karşı karşıya olduklarını belirterek “Bu rejimin ayakta kalması için çabalayan dijital diktatörleri de unutmamak lazım. Günlük hayatı kolonileştirmek ve kontrol etmek, bunların temel hedefi." sözleriyle bakış açısını ortaya koymuştu.
Sosyal medya platformlarının hesap vermeye niyetleri olmadığına dikkati çeken Altun, “Kendilerini hukuktan üstün görüyorlar” demişti.
Bu açıklamaların ardından gözler hükümet ile Instagram arasında yapılan görüşmelere çevrilmişti.
Ancak hükümet cephesinden gelen açıklama erişim engelinin kalkacağı umutlarını erteledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası erişim yasağı getirilen sosyal medya uygulaması Instagram yetkilileriyle bugün yapılan görüşmeye ilişkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Uraloğlu,istedikleri noktada olmadıklarını dile getirdi.
“ Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz” diyen Bakan Uraloğlu, “Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz." Dedi.
Böylece, Instagram’ın açılma beklentisi bir başka güne kaldı.