Hava savunma ve füze sistemleri dahilinde olan Milli Muharip Uçak KAAN projesine ilişkin gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler, Bayraktar TB3, AKINCI ve AKSUNGUR kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları, uzay erişim yeteneği projeleri de ele alındı.
Yapay zeka sistemine sahip olacağı belirtilen 'Çelik Kubbe'de, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre edilerek gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılacak. Çelik Kubbe ile entegre olacak projeler arasında KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri yer alıyor.
'Çelik Kubbe' Türkiye'nin beyni olacak
Öte yandan Silah sistemlerine ilaveten hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemler de 'Çelik Kubbe' içerisinde bir bütün halinde olacak.
Tüm bunların yanı sıra içerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıracak.
Geliştirme faaliyetleri yürütülen 'Çelik Kubbe'nin test çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini gerçekleştirilmesi yönünde önemli sonuçlara ulaşıldı.
ASELSAN tarafından geliştirilen 'Çelik Kubbe' sistemi tamamen hayat geçirildiğinde, geliştirilen sistem sayesinde Türk hava sahasına giren hatta girmesi muhtemel olan tüm tehditleri hemen her irtifadan bertaraf edebilecek.
'Çelik Kubbe', Türkiye tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen veri ağı 'HAKİM' tarafından yönetilecek. Bu sistemle beraber bilgi aktarımı ve İHA'larla hava görüntü transferleri yapılacak.
(KAAN)
(AKINCI)
(AKSUNGUR)
(Bayraktar TB3)