Hüseyin Yayman'dan "Sosyal medya şeytanın merkezi haline geldi" çıkışı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Türkiye'deki sosyal medyanın şeytanın, kötülüğün merkezi haline geldiğini söyledi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 18:12
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 18:25
Hüseyin Yayman'dan ''Sosyal medya şeytanın merkezi haline geldi'' çıkışı
DHA
Kaynak DHA

Instagram’a erişim engeli tartışma konusu oldu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da bu karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya platformlarının kendilerini hukukun, demokrasinin ve devletlerin üzerinde konumlandığına işaret eden yayman, bu tavrı asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Yayman, sosyal ağ sağlayıcıların sansür uygulamasına karşı olduklarını vurguladı.

"Gerçek hayatta suç olanın dijital dünyada da suç olması lazım"

Fm(“Türkiye'deki sosyal medya aslında iyiliğin, erdemin ve güzelliğin merkezi olması gerekirken dijital faşizm başta olmak üzere; ırkçılık, nefret suçları, ötekileştirme, çocuğa şiddet, kadına şiddet, cinsel istismar, sanal kumar, uyuşturucu kullanımının özendirilmesi başta olmak üzere maalesef şeytanın merkezi haline gelmiş, kötülüğün merkezi haline gelmiş. Biz diyoruz ki, 'Gerçek hayatta suç olanın dijital dünyada da suç olması lazım.”)

"Instagram'ın Türkiye dosyası çok kabarık"

Türk milletinin değer atfettiği başta Mustafa Kemal Atatürk gibi devlet adamları ve liderlerle ilgili paylaşımlara engellemeler getirildiğine dikkati çeken Yayman, bu platformların kendi topluluk kurallarına bile uymadığını dile getirdi.

Yayman, Instagram'ın  Türkiye'de dosyasının çok kabarık olduğunu ifade etti.

Katalog suçlarla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmediğini kaydeden Yayman, en son İsmail Haniye'nin vefatı nedeniyle yapılan paylaşımlara sansür getirmelerini asla kabul etmediklerini vurguladı.

Yayman, “Onları topluluk kurallarına uymaya davet ediyoruz" dedi.

Hüseyin Yayman, Instagram’a  getirilen erişim engeliyle ‘dijital diplomasi’ yürütüldüğünü bildirdi.


“Instagram’ın açılması konusunda zaman vermek doğru değil”

Fm("Ben Instagram'ın açılması konusunda zaman vermenin çok doğru olmadığını düşünüyorum çünkü bu müzakerenin kurallarına ters bir şey. Çünkü burada yapılan bir görüşme var ve bu görüşmenin ayakları yere basan bir biçimde ilerlemesi lazım. Yani pozitif bir görüşmenin olduğu muhakkak ama 'bugün açıldı, yarın açılacak, şu saatte açılacak'; bunlar zaten eşyanın tabiatına aykırı bir söz olur. Doğru bir tavır da değildir. Ben bunu gerçekten en azından o müzakereyi yürütenler bakımından da doğru bulmam.”)

“Instagram'ın çifte standardı kaldırmasını istiyoruz'

Fm(“Bizim yaklaşımımız şöyle yani bu çifte standardı kaldırmasını istiyoruz. Türkiye'nin kamu düzenine uymasını istiyoruz. Türkiye'deki hukuk kurallarına uymasını istiyoruz. Instagram'ın veya diğer ağ sağlayıcılarının kendilerini devletin üzerinde görmesi, kendini toplumun üzerinde görmesi, zaman zaman kendini yargının yerine koyup yargı dağıtması, zaman zaman kendini parlamentonun yerine koyup bir yasa koyma noktasında görmesi bunlar tam da bizim dijital ağ sağlayıcılara yaptığımız eleştirilerdir. Bir taraftan bizim kamu düzenini sağlamamız gerekiyor. Öbür taraftan da bireysel özgürlükleri muhafaza etmemiz gerekiyor. Biz sansüre, yasaklamaya karşıyız. Her türlü sansüre karşıyız. Ama diğer taraftan da yani Türkiye'nin hukuk kurallarının çiğnenmesini de asla tasvip etmeyiz")

“En yakın zamanda Instagram ile ilgili toplanacağız”

CHP, İYİ Parti ve DEM Parti'nin; Instagram'a getirilen erişim engelini görüşmek üzere Dijital Mecralar Komisyonu'nu olağanüstü toplantıya çağırmasına ilişkin düşüncelerini de paylaşan Yayman, toplantının günü ve saatini kendi milletvekilleriyle müzakere ederek belirleyeceklerini söyledi.

Yayman, en yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu olarak Instagram gündemiyle toplanacaklarını aktardı.

“Dijital bağımlılık mücadele, erişim meselesi kadar önemli”

Hüseyin Yayman, dijital ağların bireylerin fikirlerini özgürce ifade etmesi için kullanılması gereken mecralar olduğunu, ancak bağımlılığa dönüştüğünü söyledi.

Fm(“Ben şimdi genç kardeşlerimin paylaşımlarını görüyorum, 'İşte ben hayatımı Instagram için yaşıyorum. Ben tatilimi Instagram için yapıyorum. Ben Instagram'da paylaşım yapmak için tatile gidiyorum. Ben Instagram'da paylaşım yapmak için konsere gidiyorum.' Tabii bunlar aslında tam da Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan dijital okuryazarlığının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye'de insanlar 24 saatinin 4 saatini sosyal medyada geçiriyorlar. 7 saatini internette geçiriyorlar. Bunun çok açık anlamı bir dijital bağımlılıktır ve bu noktada da dijital bağımlılıkla mücadele de bu erişim meselesi kadar önemlidir, değerlidir. Biz de komisyon olarak olabildiği kadar demokratik bir tutumla gündemimizi, konularımızı takip ediyoruz ve bu noktada da gerçekten bir taraftan kamu düzeninin sağlanması, öbür taraftan özgürlüklerin sağlanması, güvenlik, özgürlük dengesini doğru bir biçimde yönetmeye çalışıyoruz"

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa