Türkiye, 10 aydır Gazze'de yaşananları yakından takip ediyor.
Katil İsrail'in bombardıman altında tuttuğu Gazze'de Filistinlilerin şehit sayısı her geçen gün artıyor. Bölgede kalıcı ateşkes için Türkiye diplomatik girişimlerine hız kesmeden devam ediyor.
Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri'nde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdiği Gazze ve terör mesajlarıyla dünyaya seslendi. Gazze'de İsrail soykırımınınsürmesine tepki gösteren Erdoğan, İsrail'in tehdit ve çatışmalara son vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye, bugün Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına resmi olarak müdahil oldu. Dosyalar Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na sunuldu.
ABD, Mısır ve Katar, dün yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkesin sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısında bulunmuştu.
Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen çalışmaları takdir ettiğini açıkladı. Bakanlık, bu çabaların barış süreci için önemine dikkat çekti.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen çabaları takdir ediyoruz." ifadesi yer aldı. Türkiye'nin, bu ülkelerin liderleri tarafından yapılan açıklamalarda vurgulanan hususların hayata geçirilmesini desteklediği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2735 sayılı kararında yer alan üç aşamalı planın, barış için uygun bir zemin oluşturduğu ifade edilerek, "Filistinlilerin ateşkes konusunda gösterdiği yapıcı tutumun İsrail tarafından da sergilenmesi gerekmektedir. Uluslararası toplum, Netanyahu hükümeti üzerinde gerekli baskıyı kurmalıdır." denildi.