Türkiye enflasyonla mücadele ediyor.
Bu kapsamda Orta Vadeli Program kararlı şekilde uygulanıyor.
Dış ticaret açığını düşürmek de OVP hedefleri açısından önem taşıyor. Bu döviz rezervlerinin korunması ve kur ataklarına karşı ekonomi yönetiminin elini güçlendirmesi anlamına geliyor.
Ekonomi Yönetimi, ihracatı artırırken ithalatı düşürmenin yollarını arıyor.
Bunun için son olarak yurt dışından online alışverişe sınır ve ilave gümrük vergisi getirildi.
Bu karar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Çinli Temu başta olmak üzere yurtdışından yapılan mikro ithalatı takibe aldıklarını söylemesinin ardından geldi.
4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair kararla yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranlarında değişikliğe gidildi
Resmi Gazete'de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu kararı şöyle:
sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. Aynı Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "150" ibaresi "30" şeklinde değiştirilmiştir.")
Çinli çevrimiçi alışveriş platformu TEMU, hayal edilebilen hemen hemen her ürünü satışa sunuyor.
TEMU, ucuz ve indirimli ürünlerle birçok ülkede hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardı.
Ürünleri Çin’deki üretici fabrikalardan veya depolarından doğrudan tüketiciye gönderen TEMU ve benzeri Çinli alışveriş platformları Türkiye’de hem üreticileri zorluyor hem de ithalat açığını artırıyor.
Yeni kararla hem alışverişe sınır hem de ilave vergi getirilmesi ünlü markaları da rahatsız etti.
Spor ürünleri markası Nike, Türkiye’ye online alışverişleri askıya aldı.
Markadan yapılan açıklamada, "Gümrük mevzuatında yapılan son değişikliklerin ardından, siparişlerin sorunsuz ulaşmasını garanti edemediğimiz için maalesef Türkiye'den online siparişleri askıya almak durumundayız." ifadelerine yer verdi.