İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca CHP İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine dair soruşturma kapsamında, 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin bir örneği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, paraların usulsüz toplanarak satın alındığı gerekçesiyle, CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının hazine adına tapuya tescil edilmesi ve paraların da hazineye aktarılması talep edildi.
İddianamede soruşturmanın, birçok farklı kişinin X (Twitter) sosyal medya platformunda 11 Mart'ta gerçekleştirdiği paylaşımlar sonrası, kimliği belirsiz bir kişinin siyah renkli çantadan banknot çıkararak masaya dizdiği görüntülerin paylaşılması dolayısıyla başlandığı belirtildi.
İddianamede binanın SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından 11 Aralık 2019'da CHP'ye satıldığı anlatıldı, görüntülerdeki paranın ise bu satışa ait olduğu yer aldı. Ayrıca, Braka eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve ofisin sahibi avukat Gökhan Taşkapan tarafından imzalanan tutanakla birlikte binanın alınması sırasında kullanılan ve sayılarak elden teslim edilen paranın 15 milyon 510 bin lira olduğu aktarıldı. Kamera görüntülerinde, paraların sayıldığı sırada ortamda bulunan Mustafa Can Poyraz, Özgür Nas, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi'nin oğlu Serkan Çebi, Fatih Keleş, Tuncay Yılmaz, dönemin Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öksel ve eski Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül ile başka tüm şüphelilerin ifadelerinin alındığının belirtildiği iddianamede; soruşturmaya dair taşınmazların hangi tarihte kim tarafından satın alındığının tespiti amacıyla Sarıyer Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazıldığı bildirildi.
İddianamede,
Tapudan gelen cevaba göre, SEAS Besicilik Sanayi Ticaret Şirketi adına yetkili Ali Rıza Braka ile CHP adına Canan Kaftancıoğlu arasında Beyoğlu 3. Noterliğinde 6 Kasım 2019'da "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlendiğini, sözleşmede ise toplamda bağımsız 14 bölümün satın alma bedelinin 24 milyon 360 bin lira olarak gösterildiği, sözleşmeden sonra 14 bağımsız bölümün 24 milyon 369 bin lira bedelle CHP adına 11 Aralık 2019'da tescil edildiği, savcılık tarafından CHP İl Başkanlığı'na gönderilen yazıda, taşınmazın ne kadar bedelle satın alındığı, taşınmazların hangi tarihte kim tarafından alındığı ve satın alınmasında kullanılan paranın nereden ve nasıl temin edildiği, satıcıya hangi yolla ödendiği şeklindeki bilgilerinin istendiği belirtilen iddianamede, CHP İl Başkanlığı'nın ise cevap olarak satış bedelini 39 milyon 870 bin lira olarak aktardığı vurgulandı. Öte yandan 6 milyon liranın CHP İl Başkanlığı'nca 6 Kasım 2019'da, 18 milyon 360 bin liranın 18 Kasım 2019'da başkanlık hesabından havale edildiğine ilişkin dekontların sunulduğu aktarıldı. 24 milyon 360 bin liranın satıcının banka hesabına havale yoluyla ödendiğini belirten CHP İl Başkanlığı'nın 15 milyon 510 bin liranın ise satın alınacak binaya katkı vermek isteyen vatandaşların bağışlarıyla satıcıya elden verildiğini, 365 bin lira tapu harcı ve 4 bin 480 lira da döner sermaye ödemesi kaydedildiğinin bildirildiği iddianamede yer aldı.
İddianamenin devamında ise "Bir Tuğla da Sen Koy" adlı kampanyanın parti genel merkezi tarafından düzenlendiğini ve banka hesap numaralarının genel merkeze ait olduğunu bildiren CHP İl Başkanlığınca, "Genel Merkezimizin hesap hareketlerini görme yetkimiz olmadığından bahse konu kampanyada ne kadar, kim tarafından, hangi suretle bağış yapıldığı hususlarında İl Başkanlığımızda bilgi ve belge bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdiği belirtildi. Şüphelilerden Özgür Nas'ın soruşturmaya konu taşınmazı CHP'ye satan Ali Rıza Braka'ya tutanak karşılığında teslim ettiği 15 milyon 510 bin liranın Braka'nın kendi hesabına veya şirket hesabına yatırılmadığının MASAK raporuyla tespit edildiği iddianamede aktarıldı. İddianamede, "Bir Tuğla Da Sen Koy" adlı yardım kampanyasının bir siyasi parti olan CHP tarafından başlatılmış olması nedeniyle yapılan bağışların Siyasi Partiler Kanunu'nda belirtilen usule uygun şekilde yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" ve "bağışlar" maddelerine değinilen iddianamede, "Kanunda yapılan düzenlemeye göre bağış yapan kişinin yapmış olduğu bağış karşılığında bağış miktarınca makbuz alması, bağışı kabul eden parti sorumlusunun ise teslim aldığı bağış miktarınca makbuz düzenlemesi gerekmektedir" denildi.
İddianamede, bağış kampanyası kapsamında bağışta bulunmak isteyen kişilerin, parti banka hesaplarına para göndermek suretiyle bağışta bulunabilecekleri gibi, siyasi parti temsilcisi olarak hareket eden birden fazla kişiye veya parti sorumlusuna da bağışta bulunabileceklerine işaret edilerek, "Bu nedenle bağışı kabul eden parti sorumlusunun resmi olarak yetkilendirilmiş kişi olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bulunduğu konum ve parti içindeki durumu itibariyle bağış kabul edebileceği varsayılan ve bağışı kabul eden kişilerin 'bağış kabul eden parti sorumlusu' olarak kabul edilmesi gerekir" ifadelerine yer verildi. Başsavcılık tarafından onaylanan ve İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 22 şüphelinin tamamının, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, şüphelilerin ayrıca Türk Ceza Kanunu 53. maddeye göre seçme ve seçilme ehliyeti ile vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun kılma gibi bazı haklardan mahrum bırakılmaları da talep edildi. İddianamede ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanlığı binası olarak kullanılan taşınmazları satın alan Cumhuriyet Halk Partisi ve satıcı SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka hakkında, Vergi Mevzuatı kapsamında gerekli inceleme ve denetim yapılmak üzere İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na ihbarda bulunulduğu bilgisi yer aldı.