ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta ortak bir açıklama yayımladı. Esir takasının 15 Ağustos'ta yapılması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapıldı. Müzakerelerin, Kahire ya da Doha'da yeniden başlanması gerektiği kaydedildi.
Bu çağrının ardından Hamas, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in ve Netanyahu hükümetinin tavrı bilinmesine rağmen, son öneriye olumlu yaklaşıldığı belirtildi. Ancak İsrail'in, müzakere süreci boyunca gündeme gelmeyen yeni şartlar ileri sürdüğü vurgulandı.
Hamas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını artırdığına ve Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikast düzenleme girişiminde bulunduğuna dikkat çekerek, bu durumun İsrail'in saldırılarını sürdürme niyetini gösterdiğini kaydetti.
Arabulucuların ortak açıklamasının ardından, 10 Ağustos'ta Gazze'nin Derec Mahallesi'ndeki Et-Tabiin Okulu'nda gerçekleşen saldırıda en az 100 kişinin öldüğü ve 250 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.
Hamas, önceki müzakere turlarında esneklik ve pozitiflik gösterdiğini belirterek, Biden'ın önerisini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararını kabul ettiklerini ifade etti.
İsrail'in bu önerilere karşı çıktığı ve saldırılarını sürdürdüğü kaydeden Hamas, yeni bir müzakere süreci yerine, Biden'ın sunduğu ateşkes önerisinin uygulamaya geçirilmesi talebinde bulundu.
Peki ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu planın içeriği neydi? Biden'ın önerisi; kalıcı ateşkesi, İsrail'in Gazze'den çekilmesini, esirlerin ve tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını içeriyordu. Yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşü, insani yardımların kesintisiz sağlanması ve Gazze'nin yeniden imarı da plan kapsamına alınmıştı.
Netanyahu, esir takası müzakereleri için "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalması" gibi yeni şartlar öne sürmüştü.