DSÖ: M çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), dünya genelinde mpox (M çiçeği) virüsünün yayılmayı sürdürdüğü yönünde uyarı yaptı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 13:57
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 16:30
DSÖ: M çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor
AA
Kaynak AA

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), mpox (M çiçeği) hastalığı ile ilgili 35. durum raporunu açıkladı. Raporda, "2024 yılı Haziran ayında DSÖ'ye (Dünya Sağlık Örgütü), 26 farklı ülkeden toplam 934 yeni laboratuvar onaylı mpox (M çiçeği) vakası ve buna bağlı 4 can kaybı bildirildi. Bu durum, M çiçeğinin küresel ölçekte yayılmayı sürdürdüğünü gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Afrika ve Amerika bölgelerinde vaka sayıları yüksek

DSÖ raporunda, Afrika bölgesinde 567 M çiçeği vakası, Amerika bölgesinde 175 M çiçeği vakası, Avrupa bölgesinde 100 M çiçeği vakası, Batı Pasifik bölgesinde 81 M çiçeği vakası ve Güneydoğu Asya bölgesinde 11 M çiçeği vakası tespit edildiği belirtildi.

Doğu Akdeniz bölgesinde ise vaka bildirilmediği açıklandı. Ayrıca, ülkelerden DSÖ'ye M çiçeği vakaları ile ilgili bildirimlerin gerilediği, hâlihazırda küresel verilerin reel vaka sayılarından düşük olabileceği tahmin edildiği vurgulandı. Afrika bölgesinde bildirilen vakaların %96'sının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden geldiği bilgisi verildi.

Virüs hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşıyor

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden ya da enfekte bireylerden insanlara bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı kıyafet, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanmak, ve vücut sıvıları ile temas etmek, virüsün başlıca yayılma yolları arasında yer alıyor. Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor.

M çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri

Virüs genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde yorgunluk, şişlik, üşüme ve titreme gibi belirtilerle başlıyor ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıklarına neden oluyor. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor, ancak antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların büyük bir çoğunluğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa