Köpek saldırısına uğrayanlar belediyeye tazminat davası açabilir mi?

Ankara'da küçük bir kızın köpek saldırısına uğraması sonrası "mağdurun tazminat isteme hakkı var mı? sorusuna yanıt aradık.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 18:49
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 19:08
Köpek saldırısına uğrayanlar belediyeye tazminat davası açabilir mi?
CS
Canan Salman Muhabir

Ankara’da Altındağ ilçesi Kudüs Parkı’nda küçük kız dehşeti yaşadı.

Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan çocuk kurtulmayı başaramadı.

Kızın yardımına çevredekiler koştu.

Yaralanan küçük çocuk tedavi altına alındı.

Peki mağdurlar hangi hukuki haklara sahipler ve ne yapabilirler?

Bu sorunun yanıtını avukat Samet Bağcı ile konuştuk.

Yeni yasaya göre belediyelerin sokak hayvanlarıyla ilgili sorumlulukları neler?

Türkiye sahipsiz köpeklerin sokaklardan çekilmesini öngören düzenlemeyi yasalaştırdığını hatırlatan Bağcı, bu düzenlemeyle birlikte belediyelerin ilave bazı sorumluluklar üstlendiğine işaret etti.

Bağcı, yasaya göre, sokak hayvanları sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ve rehabilitasyonunun sağlanması için hayvan bakımevleri kurmanın belediyenin görevi olarak tanımlandığını belirtti.

Sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanları hayvan bakım evine götürmenin de belediye tarafından yapılacağını anlatan Bağcı, nüfusu 25 bini aşmayan belediyeler ile il özel idarelerinin ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürmesi gerektiğini kaydetti.

Bağcı, bakımevlerine alınan hayvanların Bakanlık veri sistemine kaydedilmesi ve  rehabilite edilen köpeklerin, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması yönünde düzenleme getirildiğini ifade etti.

"Keyfiyet değil emredici hüküm"

Bu hükümleri uygulamayan belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve belediye yetkilileri için hapis cezası şeklinde bir müeyyide öngörüldüğüne dikkati çeken Bağcı, kaynak ayırmayan ve yasadaki sorumlulukları yerine getirmeyenler için altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebileceğini sile getirdi.

Bağcı, bunun keyfiyet içeren bir öneri değil, müeyyide gözeten bir emredici hüküm olduğunun altını çizdi.

Bağcı,“Yani,30/07/2024 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile belediyelerin bu yapılan kanuni düzenlemeyi uygulamama gibi bir takdiri söz konusu değildir. Uygulamayan belediye başkanı ve belediye yetkilileri hakkında cezai müeyyide olarak hapis cezası öngörülmektedir.” Dedi.

Avukat Samet Bağcı, sahipsiz hayvanların bakımevine götürülmesi belediyenin sorumluluğu olduğu için, sokakta saldırıya uğrayan mağdurlara da tazminat yolunun açıldığına işaret etti.

Bağcı, şu değerlendirmede bulundu:

“Vatandaşın saldırıya uğraması belediye açısından tazminat sorumluluğunu da doğuracak”

“Bir diğer husus ise yapılan kanun değişikliği ile yerel yönetimlere, sahipsiz hayvanları hayvan bakım evine götürmek sorumluluğu yüklendiği için; bu sorumluluğu yerine getirmeyen belediyelerin sınırları içerisinde; sahipsiz hayvanların saldırısına uğrayan vatandaşlarımızın ilgili belediyelerden tazminat talep etme haklarıyla ilgili olacaktır.

Altını çizerek söylemekte fayda var ki, sahipsiz sokak hayvanları için belediyelere yüklenen bu görev sadece cezai anlamda değil, tazminat hukuku anlamında da artık belediyeleri sorumlulukla karşı karşıya bırakacaktır.

Herhangi bir belediyenin sorumluluk alanı içerisinde yaşayan bir evladımızın, bir vatandaşımızın olası bir sahipsiz sokak hayvanı tarafından saldırıya uğraması, artık o belediyenin tazminat hukuku anlamında da sorumluluğunu doğuracaktır. Bu tarz olaylar inşallah bir daha yaşanmaz ancak, görevini ifa etmeyen belediye sınırları içerisinde böyle bir vahim saldırı gerçekleştiği takdir de önümüzdeki günlerde bu davaların örneklerini de görmek bizler için sürpriz olmayacaktır.”

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa