Venezuela'da muhalif lider Maria Corina Machado, 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ciddi bir "göç dalgasına" yol açabileceği ve bu durumun komşu ülke Kolombiya'yı etkileyeceği uyarısında bulundu.
Başkent Caracas'ta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Machado, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'yu bu olası göç dalgası konusunda bilgilendirdi.
Venezuela'daki 28 Temmuz devlet başkanlığı seçimi hakkında konuşan Machado, "Kolombiya hükümeti bu konuda oldukça net olmalı. Eğer Maduro (Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro) güç kullanmaya devam ederse, günler veya haftalar içinde şimdiye kadar görülen en büyük göç dalgasıyla karşılaşabiliriz." dedi.
Machado, Kolombiya'dan "güçlü ve net" bir duruş beklediklerini, Venezuela'daki durumların ideolojik farklılıkların ötesine geçtiğini vurguladı.
Maduro hükümetine baskı yapılması çağrısında bulunan Machado, "En iyi çözüm, Maduro'yu müzakere edilmiş bir geçiş sürecini kabul etmeye zorlamak. En azından Brezilya, Meksika ve Kolombiya ile iletişim kanallarını açık tutması olumlu bir işarettir. Önümüzdeki haftalar kritik olacak, ne olacağını bekleyip göreceğiz." ifadelerini kullandı.
Maduro, üçüncü kez kazandı
Venezuela Seçim Konseyi'nin 29 Temmuz'da açıkladığı sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro yüzde 51,20 oyla üçüncü kez devlet başkanlığı seçimini kazandı.
Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Machado ise seçim sonuçlarını kabul etmediklerini duyurdu.
Nicolás Maduro, Venezuela'nın 2013'ten bu yana görevde olan başkanıdır. 23 Kasım 1962'de Karakas'ta doğan Maduro, sendika lideri ve otobüs şoförü olarak kariyerine başladı. Siyasete girişi, solcu politikacı ve Venezuela'nın eski başkanı Hugo Chávez'in yakın müttefiki olarak gerçekleşti.
Chávez'in 2013'te kanserden ölmesinin ardından, Maduro geçici başkan oldu ve ardından düzenlenen seçimleri kazandı. Onun liderliği sırasında Venezuela, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, gıda ve ilaç sıkıntıları ve büyük siyasi karışıklıklar yaşadı. Maduro'nun hükümeti, baskıcı politikaları ve insan hakları ihlalleriyle suçlandı ve birçok ülke tarafından meşruiyeti tartışıldı.
2018'deki tartışmalı seçimlerin ardından Maduro, ABD ve birçok Latin Amerika ve Avrupa ülkesi tarafından geçersiz ilan edildi. Bunun yerine muhalefet lideri Juan Guaidó'yu geçici başkan olarak tanıdılar. Ancak Maduro, ordu ve devlet kurumlarının desteğiyle iktidarda kalmayı başardı.