Dünyanın sanayileşmiş 7 büyük ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi, haziran ayında dönem başkanı İtalya’da gerçekleşti.
ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G7 ülkeleri, AB liderlerinin de katılımıyla 50. G7 Liderler Zirvesi için Borgo Egnazia’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G7 Liderler Zirvesi'ne katıldı.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, eylül ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında, Gazze'nin sadece insani yardımla değil, siyasi ve ekonomik olarak da yeniden inşa edilmesine yönelik bir proje sunmayı planlıyor. Bu projeyi G7 düzeyinde gündeme getirmeyi hedefleyen Tajani, İtalya'nın Orta Doğu'da barışa katkı sağlamak için aktif rol alacağını belirtti.
İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda Tajani, Orta Doğu'daki gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair değerlendirmelerde bulundu. Tajani, 12 Ağustos'ta İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın İsrail'e yanıt verme hakkı olduğunu söylediğini, ancak Ali Bakıri'yi olası bir saldırının bölgedeki durumu daha da kötüleştireceği konusunda uyardığını ifade etti.
Tajani, BM Genel Kurulu sırasında, Gazze'nin sadece insani yardım değil, aynı zamanda siyasi ve ekonomik olarak da yeniden inşa edilmesine yönelik bir proje önereceğini belirtti. İtalya'nın, Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birleştiren bir Filistin devletinin doğuşunu destekleyeceğini ve bu geçiş sürecinde BM ve Arap ülkeleri tarafından yönetilecek bir birliği göndermeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Tajani, bu süreçte yalnızca Filistin yönetimini muhatap alacaklarını, Hamas'la ise herhangi bir temaslarının olmayacağını vurguladı.
Tajani, İtalya'nın Filistin Devleti'ni tanımamasının nedenleri hakkında sorulan bir soruya, "Filistin halkına somut bir perspektif sunmamız gerekiyor. Ancak Hamas gibi, İsrail'i yok etmek isteyen bir örgüt varken, biz bir devleti nasıl tanıyabiliriz?" şeklinde yanıt verdi. İtalya'nın, İsrail'i iki devletli çözüm temelinde müzakerelere çekmek istediğini ve bu konuda uluslararası hukuka saygı çağrısı yaptığını ekledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Tajani, İtalya'nın Kiev'e verdiği silahların yalnızca Ukrayna topraklarında kullanılabileceğini vurguladı. İtalya'nın Ukrayna dışında askeri bir müdahalede bulunmayacağını belirten Tajani, gönderilen silahların savunma amaçlı olduğunu ve bu konuda İtalya'nın duruşunun net olduğunu ifade etti.
Tajani, ayrıca İngiltere ile iş birliği içinde gönderilen silahların gizli tutulduğunu ve Ukrayna'nın dışındaki kullanım taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti.