AB, Fransa, Almanya ve İspanya'dan "Mescid-i Aksa baskınına" kınama!

AB, Fransa, Almanya ve İspanya, terörist Itamar Ben-Gvir’in başını çektiği Siyonist Yahudi grubun Mescid-i Aksa baskınını kınadı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 15:59
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 16:30
AB, Fransa, Almanya ve İspanya'dan ''Mescid-i Aksa baskınına'' kınama!
AA
Kaynak AA

İsrail’in Ulusal Güvenlik Bakanı olan aşırı sağcı terörist Itamar Ben-Gvir ile aynı kabineden Necef ve Celile Kalkınma Bakanı olan Yitzhak Wasserlauf'un başını çektiği fanatik Siyonist Yahudilerin, terör örgütü İsrail polisinin korumalığını yaparak Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine Avrupa Birliği, Fransa, Almanya ve İspanya’dan kınama geldi.

Mescid-i Aksa'ya yönelik olarak İsrailli aşırı sağcı bakanlar ve fanatik Yahudiler tarafından düzenlenen baskın, Avrupa'nın dört önemli ülkesi tarafından sert bir şekilde kınandı. Avrupa Birliği (AB), Fransa, Almanya ve İspanya, bu eylemi "provokasyon" olarak nitelendirerek, kutsal mekanların tarihi statükosunun korunması gerektiğini vurguladı.

AB'den sert kınama

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını "provokasyon" olarak değerlendirerek kınadı. Borrell, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ürdün'ün kutsal mekanlar üzerindeki özel rolünün korunması gerektiğini belirtti.

Fransa: Provokasyon kabul edilemez

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in bu ziyaretini "yeni bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Fransa, İsrail hükümetini, Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi statükosunu korumak için gerekli önlemleri almaya çağırdı ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin aciliyetine vurgu yaptı.

Almanya: Ateşle oynamak son derece tehlikeli

Alman hükümeti de Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği ziyareti kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kathrin Deschauer, bu tür tek taraflı adımların tarihi statükoyu tehlikeye attığını ve bölgedeki güvenliği tehdit ettiğini ifade etti. Deschauer, İsrail hükümetinden bu tür provokasyonları engellemesini beklediklerini kaydetti.

İspanya: Kışkırtıcı bir ihlal

İspanya hükümeti de Mescid-i Aksa’ya yönelik baskını sert bir dille kınadı. İspanya Dışişleri Bakanlığı, bu eylemi Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi statükosunun kabul edilemez bir ihlali olarak tanımladı. Bakanlık, Ben-Gvir'in bu tür kışkırtıcı ziyaretlerinin bölgedeki hassas dengeyi bozduğunu belirtti.

Olayın geçmişi

İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Yitzhak Wasserlauf, İsrail polisinin koruması altında yüzlerce fanatik Yahudi ile birlikte Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresine göre, 2 bin 250 fanatik Yahudi bu baskına katıldı. Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması ile Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul edilmiş, 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan anlaşmayla da Kudüs ve kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı Ürdün’e verilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa