Her yerde mikrofon uzatarak gündem yaratmaya çalışan sokak röportajcılarına ilişkin son noktayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç koydu.
AK Parti'nin 23'üncü kuruluş yıl dönümü etkinlikleri öncesinde açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, 'Sokak röportajları yasaklanacak mı?' sorusunu yanıtladı. Bakan Tunç, 'Sokak röportajlarına yasaklama diye bir şey yok. Ama bu özgürlüğün bir sınırı vardır.' ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada ya da sokak röportajlarında konuşmanın düşünce özgürlüğü açısından önemli olduğunu belirten Tunç, bu konuşmaların başkalarının hak ve özgürlüğünü ihlal edecek şekildeyse ceza kanunlarında yaptırım olduğunu söyledi.
Tunç, "Instagram'ın kapatılmasıyla ilgili olarak bunun sebebi var. Katalog suçlarla ilgili görüşmeler gerçekleşti, bu sorun aşıldı ve Instagram açıldı. Bizim çocuklarımız çok önemli. Roblox'un kapatılmasıyla ilgili bazı siyasetçilerin şikayetleri oldu. Burada çocuklarımızı mı düşüneceğiz şirketi mi düşüneceğiz. Devlet bu konuda tedbirleri alır. Sosyal medyada suç işleyecek önlemlerin de alınması gerekir" ifadelerine yer verdi.
Tunç, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Sokak röportajlarına yasaklama diye bir şey yok. Basın yoluyla hakaret de suçtur, yüz yüze yaptığınız hakaret de suçtur. Düşünce özgürlüğünün kapsamını biz geçen senelerde yaptığımız değişikliklerle genişlettik. Eleştiri açıklamalarının suç olmayacağı düzenlemeleri hayata geçirdik. Ama bu özgürlüğün bir sınırı vardır. Ama siz halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek şekilde konuşursanız tabii yargı devreye girer. Bunun suç olup olmamasını değerlendirecek olan yargı makamlarıdır."
İzmir’de bir sokak röportajında Instgram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin ifadeleri nedeniyle gözaltına alınan Dilbura Y. çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.
Tutuklanan Dilbura Y.'nin avukatı Hüseyin Yıldız, tutuklama sürecini anlatarak, "İki defa savcı değişikliği olmuş" ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca tutuklu yargılanmasına karşı itiraz süreçlerini başlattıklarını belirtmişti.
İzmir'deki tutuklamadan önce birkaç gün önce Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yeni medya platformlarında "sokak röportajları" veya "vatandaşın görüşü" gibi adlarla yapılan yayınlara ilişkin açıklama yapmıştı.
Şahin, yeni medya platformlarında "sokak röportajları" veya "vatandaşın görüşü" gibi adlarla yapılan yayınlara ilişkin, "Bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK'ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir" ifadelerini kullanmıştı.