Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" televizyonu, Gazze'de ateşkes için Katar-Mısır-ABD arabuluculuğunda yeni bir müzakere sürecinin Doha'da başladığını duyurdu.
İsmi açıklanmayan Mısırlı kaynaklara dayandırılan haberde, Doha'daki müzakerelere İsrail heyetinin katıldığı ancak Hamas'ın katılmayı reddettiği aktarıldı.
Habere göre, Hamas ve diğer Filistinli gruplar, Tel Aviv'den "ABD Başkanı Joe Biden'ın önerisi doğrultusunda geçen ay sağlanan mutabakata bağlı kalmasını" istedi.
Haberde, Hamas ile İsrail'in Gazze'de ateşkes konusundaki bakış açılarını birbirine yakınlaştırmak için Katar-Mısır-ABD'nin işbirliği içinde hareket ettiği dile getirildi.
ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan arabulucular, 8 Ağustos'ta, Gazze'de ateşkes ve esir takası için 15 Ağustos tarihinde Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması iamacıyla İsrail ve Hamas'a çağrıda bulunmuştu.
Hamas, çağrıya verdiği cevapta, hem kendileri hem de Mısır ve Katarlı arabulucuların, İsrail'in ve Binyamin Netanyahu hükümetinin niyetini ve tavrını bildiğini sile getirmişti.
Buna rağmen son öneriye olumlu yaklaştıklarını hatırlatan Hamas, ancak İsrail’in, bu öneriyle ilgili müzakere süreci boyunca ortaya atılmayan yeni şartlar öne sürdüğüne işaret etmişti.
ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta İsrail'in önerisi olduğunu belirterek 3 aşamalı bir ateşkes planı açıklamıştı.
Plan, kalıcı ateşkesi, İsrail'in Gazze'nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze'nin yeniden imarını öngörüyordu.
Ancak Netanyahu, ateşkes planı kendilerinden gelmesine rağmen, daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü.
Silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesini şart koşan Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalması şartını da öne sürmüştü.