ABD'de gündeme gelen TikTok yasağı tartışmaları, Türkiye'de de yankı buldu. Bu konuda açıklama yapan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, platformun Türkiye'de yasaklanıp yasaklanmayacağına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Yayman, komisyonun açılış konuşmasında dijitalleşmenin siyaset üstü bir mesele olduğunu vurguladı. Konuşmasında, "Dijitalleşme, iktidar-muhalefet gerilimine kurban edilemeyecek kadar önemli ve Türkiye'nin geleceği için hayati bir konudur. 'Dijitale sahip olan geleceğe sahip olur' diyoruz. Gerçek hayatta suç olanın dijital dünyada da suç olarak kabul edilmesi gerekliliği, herkesin kabul ettiği bir gerçektir. TBMM iç tüzüğüne uygun olarak bir ihtisas komisyonu olarak çalışıyoruz. İcra makamı değiliz, ancak istişare ve tavsiye kararları alabiliyoruz. TBMM'nin tavsiye kararları, yürütmenin aldığı kararlar kadar, belki de daha fazla önem taşır. Bu bağlamda özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasını savunurken, aynı zamanda kamu düzeni, bireylerin ve çocukların korunması gibi konularda bir denge gözetiyoruz," dedi.
Yayman, Dijital Mecralar Komisyonu'nun sosyal medya komisyonu olmadığını belirterek, dijital ağlarda veri mahremiyeti ve özel hayatın gizliliği konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti. 2024 yılı Ocak ayı verilerine göre Türkiye'de sosyal medya kullanıcı sayılarından bahseden Yayman, "Türkiye'de YouTube ve Instagram'da 57 milyon, TikTok'ta 37 milyon, Facebook'ta 34 milyon, X'te (eski adıyla Twitter) 20 milyon, LinkedIn'de ise 16 milyon takipçi bulunuyor. X'te dünya sıralamasında 7'nci, YouTube'da 11'inci, Facebook'ta 15'inci, TikTok'ta 10'uncu, Instagram'da ise 5'inci sıradayız. Sosyal medya ve dijital mecralar, dünya genelinde yoğun bir şekilde tartışılıyor. ABD'deki tartışmalara tekrar değinmek istemiyorum, ancak hibrit bir siyasal iletişim kampanyasının yürütüldüğünü görmekteyiz," diye konuştu.
Yayman, dijital mecralar konusunda Fransa ve İngiltere'deki tartışmalara da atıfta bulunarak, Türkiye'deki durumu değerlendirdi. "Instagram'a erişim engelinin getirilmesi, katalog suçları gibi yasadan kaynaklanan bazı düzenlemeler nedeniyleydi ve bu platformun yeniden açılmasını oldukça değerli buluyoruz. META yetkilileri komisyonumuza gelerek görüşmelerde bulundu. Öte yandan, oyun platformlarıyla ilgili Adana Mahkemesi'nin Roblox kararı gibi yargı kararlarına hepimizin uyması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" dedi.
TikTok'un yasaklanması konusuna da değinen Yayman, "TikTok konusu çok tartışıldı. Kesinlikle yasaklamalara ve sansüre karşıyız; zira bu platformları Türkiye'ye davet eden, hukuksal ve teknolojik altyapısını hazırlayan bir hükümetiz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti devletini sokakta bulmadık ve kendini yasamanın üzerinde gören hiçbir anlayışı kabul etmiyoruz," ifadelerini kullandı.