Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan M çiçeği virüsü açıklaması

Afrika'dan dünyaya yayılan maymun çiçeği virüsün tedirginlik yaratırken Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan Maymun Çiçeği ile ilgili açıklama geldi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
18 Ağustos 2024 09:46
GÜNCELLEME
18 Ağustos 2024 10:23
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan M çiçeği virüsü açıklaması
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsünde vakalarda artış görüldü.


Afrika Birliği, vakaların artması ve maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. 


Yeni bir varyantın neden olduğu belirtilirken vaka ve ölümlerin artmasından endişe ediliyor.


Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği virüsüne ilişkin, konuştu. 


Türkiye'de 2024 yılında virüse rastlanmadığını söyleyen Memişoğlu, maymun çiçeği salgınının 20 yıldır Kongo'da olduğunu, yeni bir hastalık olmadığını ifade etti.


DSÖ'nün acil durumundan sonra önlemlerin de alındığına dikkat çeken Sağlık Bakanı, alarmda olduklarının da altını çizdi. Virüsün yapısının değişebileceğini veya başka bir virüsün de salgın yapabileceğini belirten  Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık sisteminde virüse karşı hazırlıklı olduklarını da sözlerine ekledi.

Virüs Nasıl Bulaşıyor?

Bakanlık tarafından hazırlanan rehberde, maymun çiçeği virüsünün enfekte hayvanların kanı ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas veya ısırık yoluyla insanlara bulaşabildiği vurgulanırken, virüsün insandan insana temas yoluyla ya da ortak eşya kullanımıyla da geçebileceği belirtiliyor.  Rehberde şu ana kadar bildirilen en uzun bulaşma zinciri altı ila dokuz kişi arasında gerçekleştiği vurgulanıyor.

Rehberde şu bilgilere yer verildi:

Belirtiler ve Tanı Yöntemleri

Maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi genellikle 6-14 gün arasında değişiyor, ancak bu süre 1-21 gün arasında da olabiliyor. Ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı ve cilt döküntüleri gibi belirtiler gösteren ve son 21 gün içinde hastalık tanısı almış biriyle temas eden kişiler olası vaka olarak değerlendiriliyor. Kesin tanı için ise PCR testi yapılması gerekiyor.

Semptomların Süresi ve Şiddeti

Hastalığın semptomları genellikle 2-4 hafta sürüyor ve kendi kendine sınırlanıyor. Ancak, bazı vakalar ağır seyredebilir. Orta Afrika'daki vakalarda ölüm oranı yüzde 10’a kadar çıkarken, Batı Afrika’da bu oran yüzde 1 civarında. 2022 yılında pandemik hale gelen virüsün bağışıklık sistemi normal olan kişilerdeki ölüm oranı binde 1’in altında.

Olası Vaka Durumunda Alınacak Önlemler

Olası bir vaka ile karşılaşıldığında, standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin eksiksiz uygulanması gerekiyor. El hijyenine maksimum özen gösterilmesi önem taşıyor ve alınacak önlemler şöyle sıralanıyor:

Hastaya cerrahi maske takılacak, sağlık personeli ise N95 maske, gözlük veya siperlik, eldiven ve önlük gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanacak. Ayrıca, hastanın cilt lezyonlarından örnek alınması gerekiyor. Kesin vaka ile karşılaşıldığında ise vücut sıvıları ile temas ve yakın temas önlemleri de uygulanacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa