G20 ülkeleri arasında gelecek yıl iç karışıklık çıkma ihtimali Türkiye’de yüzde 6, Rusya’da yüzde 4, ABD’de ise yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. Türkiye, listede Rusya ve ABD'yi geçti. Rusya'da bu olasılık yüzde 4, ABD'de yüzde 3 iken Türkiye'de yüzde 6'ya kadar çıkıyor.
Türkiye, dünyanın "şiddetli siyasi çalkantıların yaşanma olasılığı olan" dünyanın en büyük ekonomileri arasında zirvede.
Bloomberg Economics’tin analizine göre, G20 ülkeleri arasında kargaşa çıkma olasılığı üzerine yapılan bir analizde Türkiye, en yüksek risk taşıyan ülke olarak öne çıkıyor. İç karışıklık vurgusu yapılırken, ABD öncülüğünde gerçekleştirilen bu analiz, ülkelerin iç dinamiklerini ve siyasi istikrar durumlarını sayısal verilerle değerlendiriyor.
Analize göre, ABD'nin önümüzdeki yıl içinde siyasi kargaşa yaşama olasılığı, Türkiye ve Rusya'dan sonra en yüksek üçüncü ülke olarak sıralanıyor. Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ülkede artan huzursuzluk, bu riski daha da pekiştiriyor.
ABD'de açık bir iç karışıklık çıkma olasılığı yüzde 2,9 olarak tahmin ediliyor. Bu oran, G20 ülkeleri arasında üçüncü en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor ve ABD'nin Kanada, Almanya ve Avustralya gibi demokratik müttefiklerinden iki kat daha fazla risk taşıdığını gösteriyor.
Analiz, ABD hükümetine bağlı Siyasi İstikrarsızlık Görev Gücü tarafından geliştirilen bir metodolojiye dayanarak, ülkedeki şiddetli iç çatışma riskini ölçmeyi hedefliyor. Bu analiz, 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na yapılan saldırının ardından ülke genelinde artan huzursuzluk korkularına bir yanıt niteliği taşıyor. Ayrıca, popüler kültür ürünlerinde de bu ruh halinin yansımaları görülüyor. Özellikle, Trump’ın temmuz ayında bir suikast girişiminde yaralanmasının ardından bu gerilim daha da arttı.
Siyasi liderlerin kışkırtıcı söylemleri de bu riski artırıyor. Trump’a yönelik saldırıdan birkaç gün önce, muhafazakâr Heritage Foundation lideri, "2. Amerikan Devrimi"nin kansız olacağını iddia etmişti. Ohio eyalet senatörünün, Trump’ın kaybetmesi durumunda bir iç savaş gerekeceği yönündeki açıklamaları da bu ortamı daha da gerginleştirdi.
ABD'deki demokratik kurumların zayıflaması ve artan kutuplaşma şikayetleri, iç silahlı çatışma riskini önemli ölçüde artırıyor. Bloomberg Economics analisti Nick Hallmark, bu tür nadir olayların tahminlerinin büyük bir belirsizlik taşıdığını vurgularken, modelin ABD'deki artan riskleri analiz etmekte faydalı olduğunu belirtti.
Bloomberg News/Morning Consult tarafından yapılan bir ankette, kararsız eyaletlerdeki seçmenlerin yarısının seçim sürecinde bir tür şiddet beklediği ortaya çıktı. Bu durum, Bloomberg Economics modelinin sonuçlarıyla örtüşüyor.
Bloomberg’in kullandığı model, bir ülkenin demokrasi, otokrasi veya zayıf kurumlara sahip bir anokrasi olup olmadığını değerlendiriyor. 2020 Polity Score analizi, ABD'yi anokrasi eşiğinde olarak tanımladı. Ayrıca, toplumsal gruplar arasındaki farklılıkları ve siyasal kutuplaşmayı ölçmek için Kırılgan Devletler Endeksi kullanıldı. Bu endekste ABD, Kanada ve Japonya gibi yüksek gelirli demokrasilerden çok Endonezya’ya daha yakın bir skor aldı.
Colorado merkezli Sistemik Barış Merkezi'nin direktörü Monty G. Marshall, ABD'deki çatışma potansiyelinin, siyasi söylemlerin seviyesi, liderler arasındaki saygı eksikliği ve silahların kolay erişilebilirliği ile şekillendiğini belirtti. ABD, şu an için bu tür bir çatışmanın ekonomik maliyetlerini hissetmese de, Bloomberg analisti Hallmark, kurumsal çöküş ve siyasi şiddetin artması durumunda ABD'nin ekonomik üstünlüğünün tehlikeye girebileceğini vurguladı.