İstanbul'un Fatih ilçesindeki 1321 yılında inşa edilmiş olan Kariye Camii'nde, planlanan yabancı turistlere yönelik ücretli ziyaret dönemine girildi.
"Koruma Amaçlı Ziyaretçi Yönetim Planı" Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla devreye girdi. Uygulama kapsamında camide haftanın 6 gününde ibadet yapılacağı gibi aynı zamanda ziyaret yapılabilecek. Cuma günleri ise yalnızca ibadet amacıyla açık olacak.
Freskleri ve duvarlarındaki Bizans dönemine ait motiflerle dikkat çeken ve 700 yıldan uzun bir süredir varlığını koruyan camide kadınlar ve erkekler için ayrı ibadet alanı mevcut.
Ziyaret programının namaz vakitlerine göre ayarlandığı belirtildi. Vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyarete ara verileceği aktarıldı.
Cami girişi, içi ve çevresine, yeni uygulamaya yönelik bilgilendirici ve yönlendirici tabelalar yerleştirildi.
Camiye ibadet için gelen yerli ve yabancı turistlerden ve ziyaret için gelen Türk vatandaşlarından ücret alınmayacağı belirtildi.
Öte yandan, cami girişinde yer alan bilet gişesinde turistlerin 20 Euro'luk biletleri alarak, camiye giriş yapmaya başladı.
Gişede aynı zamanda ziyarette kullanılmak üzere 5 Euro'ya kulaklık, 3 Euro'ya vücut örtüsü ve 1.5 Euro'ya eşarp satışı yapılıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu bilgilendirmeyi yaptı:
Vakıflar 1.Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, "Kariye Cami 21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami olarak tekrar ibadete açıldı. O dönemde, devam eden restorasyon uygulamasıyla 6 Mayıs 2024 tarihinde tamamlandı. Cami hem ziyarete hem ibadete açılmıştı. Biliyorsunuz, Kariye Cami Unesco Dünya Kültürel Miras Listesi'ndeki çok önemli bir eser" açıklamasında bulundu.
Hem yabancı hem yerli turistlerin yoğun talep gösterdiğini belirten Çetin, bugün itibarıyla yeni bir uygulamaya geçildiğini ve bu uygulama kapsamında Cuma günleri hariç haftanın 6 günü yabancı ziyaretçilerin bilet ile içeriye alınacağını söyledi. Yerli ziyaretçiler için ise girişlerin ücretsiz ve serbest olacağını belirtti.
Öte yandan Çetin, "İbadet saatlerinde, ezandan 15 dakika önce ziyarete kapatıp, namazdan 15 dakika sonra tekrar ziyarete açıyoruz. Böylelikle yoğun olan ziyaret talebini caminin de sıhhati ve gezenlerin daha nitelikli bir gezi yapması açısından kontrol altında tutmayı planlıyoruz." dedi.
Çetin açıklamasını şu ifadeler noktaladı:
"Talep benzer şekilde yoğun ancak daha kontrollü bir şekilde içeri misafir aldığımız için ziyaretçilerimizin daha memnun olduğunu düşünüyoruz."