Dünyada kapanma olacak mı? DSÖ'den açıklama

Maymun çiçeği virüsünün yayılması sonrası acil durum ilan edildi. Peki COVİD 19'da olduğu gibi kapanma yaşanacak mı? DSÖ Sözcüsü açıkladı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
20 Ağustos 2024 13:04
GÜNCELLEME
20 Ağustos 2024 13:58
Dünyada kapanma olacak mı? DSÖ'den açıklama
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. 


DSÖ'ye göre sadece Afrika'da bu yıl virüsle bağlantılı 537 ölüm yaşandı, toplam vaka sayısıysa 15 bin 600'ü geçti. Geçen yıl boyunca kıtada görülen toplam vaka sayısında artış yaşandı.


Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmişti. O dönemde Türkiye'de virüsle bağlantılı beş vaka görüldüğü açıklanmıştı.


Afrika kıtasında maymun çiçeği virüsünün acil durum ilan edilmesinin ardından, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu gelişmeleri takip ettiklerini ancak "alarm durumunun" söz konusu olmadığını belirtti.


Dünyada ise milyarlarca insan COVİD 19'da olduğu gibi kapanma yaşanacak mı sorusunu sorguluyor. Konuyla ilgili DSÖ'den açıklama geldi. 


Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsüyle mücadelede kitlesel aşılama yerine, virüsün bulaştığı bölgelerde hedefli aşılama yapılmasının önemini vurguladı. 


Harris, M çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmanın, Kovid-19'a kıyasla daha kolay olduğunu belirterek, insanların Kovid-19 gibi bir salgınla karşı karşıya oldukları endişesini taşımalarına gerek olmadığını ifade etti.


Harris, M çiçeği virüsünün iki genetik türü olduğunu, geçen yıl ortaya çıkan ve "Klad 1b" olarak adlandırılan yeni türün endişe verici olduğunu, çünkü bu türün çok hızlı bulaştığını ve özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yıl 2023'e kıyasla daha fazla vaka tespit edildiğini ve virüsün diğer ülkelere de yayıldığını kaydetti.


M çiçeği virüsü için çiçek hastalığı aşılarının etkili olduğunu vurgulayan Harris, virüse maruz kalmış kişilere temas sonrası 4 gün içinde aşı olmalarını önerdi. Ancak, kitlesel aşılama yerine, salgının olduğu bölgelerde hedefli aşılama yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mevcut aşı stoklarının sınırlı olduğunu ve bu stokları ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırmak için uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.


Harris, virüsün yayılmasını durdurmak için iyi bir gözetim, temas takibi ve izolasyon önlemlerinin önemini vurgulayarak, bir kapanmaya gerek olmadığını belirtti. Ayrıca, toplumların bu hastalıkla mücadelede katılımının önemine dikkat çekti ve basit halk sağlığı önlemleriyle virüsün kontrol altına alınabileceğini söyledi.


Son olarak, Harris, M çiçeği virüsünün Kovid-19 gibi bir pandemiye dönüşmesinden endişe edilmemesi gerektiğini belirterek, M çiçeği virüsünün esasen çok yakın fiziksel temas yoluyla yayıldığını ve bu nedenle kontrol altına almanın daha kolay olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa