İsrail saldırıları Gazze'de zorla göçe yol açıyor
İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinliler, büyük bir insani krizle karşı karşıya. Özellikle El-Mevasi bölgesine sığınan Filistinlilerin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.
El-Mevasi bölgesindeki yoğunluk artıyor
Gazze Şeridi'nin Refah, Han Yunus ve Deyr el-Belah bölgeleri arasında yer alan Akdeniz kıyısındaki El-Mevasi, altyapının neredeyse hiç olmadığı, yapılaşmanın az olduğu bir alan olarak biliniyor. İsrail ordusunun 7 Ekim 2023 tarihinden bu tarafa sürdürdüğü saldırılar sonucu 2,3 milyondan fazla Filistinlinin El-Mevasi'de sıkışıp kaldığı bildiriliyor.
UNRWA yoğunluğa dikkat çekti
UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, El-Mevasi bölgesindeki yoğunluğa dikkat çekti. UNRWA, İsrail ordusunun uzun süren operasyonları ve tahliye emirleri nedeniyle Gazze'deki ailelerin sürekli göçe zorlandığını belirtti.
Kilometre kareye 30.000 kişi düşüyor
El-Mevasi bölgesindeki nüfus yoğunluğu, İsrail saldırılarından önce kilometre kareye 1200 kişi olarak kaydedilirken, bugün bu sayı yaklaşık 30.000'e yükseldi. Bu durum, bölgedeki insanlık dışı koşulları daha da ağırlaştırıyor.
İsrail zorunlu göçü bir silah olarak kullanıyor
İsrail, 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri zorla yerlerinden ederek tahliye emirleriyle göçe zorluyor. BM verilerine göre, Gazze'deki her 10 insandan 9'u terör örgütü İsrail saldırıları sebebiyle yerinden edilmiş durumda.
Filistinliler zor şartlar altında yaşıyor
Gazze'de sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Filistinliler, hem saldırılar hem de gıda sıkıntısı nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. BM'nin raporlarına göre, Filistinlilerin çoğunluğu ayda bir yer değiştirmek zorunda kalıyor ve bu durum, onları çaresizlik içinde derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya zorluyor.