Çanakkale'deki 'Pembe Göl' rengini 'dunaliella salina'dan alıyor

Yılın bazı dönemlerinde rengi kiremit ve pembeye dönüşen Çanakkale Pembe Göl, dünyadaki 8 harika göl arasında yer alıyor.

Kübra Şenal
YAYINLAMA
22 Ağustos 2024 12:00
GÜNCELLEME
22 Ağustos 2024 13:01
Çanakkale'deki 'Pembe Göl' rengini 'dunaliella salina'dan alıyor
Kübra Şenal

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınında yer alan Pembe Göl, yılın bazı dönemlerinde suyunun kiremit rengine ve pembeye dönüşmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Adının buradan geldiğini iddia edilen 'Pembe Göl'ün şekli nedeniyle halk arasında 'Kalpli Göl' olarak da adlandırıldığı belirtiliyor.


Pembe Göl, rengini 'dunaliella salina'dan alıyor

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda, derinliği 2 ila 3 metre olan gölün rengi, sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı "dunaliella salina" adlı mikroskobik canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıktığı belirlendi.

Öte yandan buradaki yoğun tuz oranı nedeniyle gözle görülür canlı yaşamıyor.


Yenir tür mikroorganizmalar

Geçtiğimiz yıllarda bilim insanları Çanakkale Pembe Göl'de yeni tür mikroorganizmaların keşfi için harekete geçti. 


Bölgede başlatılan "Küf Çeşitliliğinin Araştırılması" adlı Bilimsel Araştırma Projesi'ne yeni boyut kazandıran Dr. Öğretim Üyesi Tülay Bican Süerdem ile Dr. Öğretim Üyesi Gülçin Özcan Ateş, 2022'nin mart ayından itibaren "Kalpli Göl"den her 3 ayda bir su, toprak, hava örnekleri almayı sürdürüyor.

Süerdem, "Göl niçin pembedir?" fikriyle yola çıkmadıklarını ancak yaptıkları literatür çalışmalarında "dunaliella salina" adlı bir fitoplanktonun buna neden olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade ederek "Yeni antibiyotik keşfine ulaşabiliriz" dedi.


Yeni antibiyotik keşfi

Buradaki yeni bir keşfin Türkiye mikrobiyota çeşitliliği için önemli bir katkı olacağını belirten Süerdem, şu ifadeleri kullanmıştı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa