Sağlık Bakanlığı Batı Nil Virüsü ile ilgili bir açıklama yaptı.
Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalık olduğu belirtildi.
Hastalığın genelde mevsimsel olduğuna işaret edilen açıklamada, bu hastalığın yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü aktarıldı.
Bakanlık, hastalığın, kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığını vurguladı.
Türkiye’de Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun 2010 yılından bu yana görüldüğünü dile getiren bakanlık, hastalığın 2024 yılında 6 kişide tespit edildiği bilgisini verdi.
Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonuna yakalanan hastaların takip ve tedavilerine devam edildiğini bildirdi.
Gerekli çalışmaların yapıldığı ve sürecin hassasiyetle takip edildiğinin altı çizilen açıklamada, güncel gelişmelerin kamuoyunun bilgisine sunulacağı da ifade edildi.
Batı Nil Virüsü (BNV) genellikle enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır. Sivrisinekler bu virüsü, kanıyla beslendikleri kuşlardan alır ve insanlara veya diğer hayvanlara aktarır. Bulaşma en çok Haziran-Eylül ayları arasında görülür.
Virüsün kuluçka süresi genellikle 2 ila 14 gün arasında değişir, ancak çoğu vakada bu süre 2-6 gündür. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bu süre daha uzun olabilir.
Özellikle kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler, daha ciddi komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır.
BNV tanısı, klinik belirtiler ve laboratuvar testleriyle konur. Kan ve omurilik sıvısı testleri, genellikle virüse karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorları tespit eder.
Batı Nil Ateşi için spesifik bir tedavi veya koruyucu bir aşı bulunmamaktadır. Belirtilerin hafifletilmesi için ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Hafif belirtiler genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazı durumlarda bu belirtiler birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakalar ise genellikle hastanede tedavi edilmelidir.
En etkili korunma yöntemi sivrisinek ısırıklarını önlemektir.