İstanbul'un Üsküdar ilçesi, Boğaziçi'nin eşsiz manzarası ve doğal güzellikleriyle bilinen Vaniköy sırtlarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sorumluluğundaki Boğaziçi İmar Müdürlüğü kontrolünde yer alan bir arazide, izinsiz bir inşaat faaliyetinin başlatılması büyük bir tepkiye neden oldu.
İddialara göre, bu inşaat kapsamında ağaçlar kesildi ve yapılaşma gerçekleştirildi.
Bu duruma, hem İstanbullular hem de çevre örgütleri tepki gösterdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ejder Batur, iddialar üzerine inşaatla ilgili olarak bir inceleme başlatıldığını duyurdu.
Batur, yaptığı açıklamada, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde bazı izinsiz inşai faaliyetlerin tespit edilmesi üzerine, ilgili İl Müdürlüğü tarafından ivedilikle bir inceleme başlatıldığını belirtti. Bu incelemenin ardından, bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içinde bulunması nedeniyle, gerekli cezai işlemlerin hızlıca yapılması gerektiğine dikkat çekildi ve bu konuda İBB'ye uyarı yazısı gönderildiği ifade edildi.
Sabah saatlerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, inşaatın gerçekleştirildiği alana giderek inceleme yapmak istedi.
Ancak, inşaat alanına giren bir minibüs, yol ortasında bırakılarak ekiplerin geçişine engel oldu.
Ekipler, yaya olarak alana ulaşmaya çalıştığında ise, inşaat görevlileri tarafından yol üzerindeki demir kapı kapatılarak engelleme yapıldı.
Bu olay, inşaatın izinsiz olduğuna dair şüpheleri daha da artırdı.
Bakanlık yetkilileri, polis eşliğinde uzun süren çabalar sonucunda inşaat alanına girebildi.
Yapılan incelemenin ardından, bakanlık yetkilileri tarafından inşaatın mühürleneceği bildirildi.
Ayrıca, inşaatın izinsiz olduğu ve gerekli izinlerin alınmadığına dair tespitler yapıldı.
Bu süreçte, ilgili kurumlara yönelik hukuki işlemler başlatıldı ve kamuoyuna bilgilendirme yapıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İBB'nin onay verdiği iddia edilen lüks villa inşaatıyla ilgili olarak, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "İmar Kirliliğine Neden Olma" suçundan soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'un doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyeceğini vurguladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, Vaniköy semtindeki izinsiz inşaata ilişkin bir açıklama yaptı.
Kurum, İBB'den kaçak yapının ilavelerine ilişkin yıkımın gerçekleştirilmesi için yazılı talepte bulunduklarını belirtti.
Adıyaman'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, Boğaziçi'nin doğal ve tarihi dokusunu korumak adına her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.
Kurum, "Vaniköy semtinde, imara uygun olmayan bir kaçak yapılaşmayla karşı karşıyayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bu bölgede, ekiplerimiz inşaatı durdurmak için müdahalede bulundu" dedi.
Gerekli hukuki süreç başlatıldı ve savcılığa suç duyurusu yapıldı. İstanbul Boğazı'nı gözümüz gibi koruyacağız. Bu emanete sahip çıkacağız" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Vaniköy'deki inşaatla ilgili olarak resmi bir açıklama yayımladı. Bakanlık, İstanbul Üsküdar Vaniköy Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki alanda yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyetinin gerçekleştiğini tespit ettiklerini belirtti. Açıklamada, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içinde yer alan bu alanda yapılan incelemede, mesken sahipleri tarafından herhangi bir inşaat izin belgesi ibraz edilmediği ve ruhsatsız inşaat faaliyetinin sürdürüldüğü anlaşıldığı dile getirildi. Bakanlık, inşaatın durdurulduğu bilgisini paylaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Valiliği'ne başvurarak polis eşliğinde alana girmek için girişimlerde bulundu. İnşaatın yapıldığı arazinin, daha önce şimdi terör örgütü suçlamasıyla cezaevinde olan Adnan Oktar'a ait olduğu, Oktar'ın tutuklanmasının ardından arazi üzerinde yıkım gerçekleştirildiği ve mülkün bir Rus vatandaşa satıldığı ifade edildi.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaçak inşaata izin verilen bölgenin, İstanbul'un en önemli yeşil alanlarından biri olduğunu vurguladı. Kabaktepe, Vaniköy'deki ormanlık alanın İstanbul'un nefes borusu olduğunu belirterek, bu alanın kaçak yapılaşma tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.
Kabaktepe, İBB yönetiminin neden bu duruma müdahale etmediği konusunda kamuoyuna bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Kaçak yapılaşmaya kimlerin göz yumduğu ve bu talanın arkasında kimlerin bulunduğu sorularının cevabının, İBB Başkanı'nın sorumluluğunda olduğunu belirtti. "İstanbul Boğazı'ndaki nadide yeşil alanların yok olmasının vebali, İBB yönetiminin omuzlarında olacaktır," diye ekledi.
Eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de, arazinin 2023 ve 2024 yıllarındaki görüntülerini paylaşarak İBB'ye tepki gösterdi. Türkmen, İBB'ye seslenerek, "Tamamen yetki ve sorumluluk alanında yaşanan bu vahim konu ile ilgili 'Biz bu kadarına izin vermemiştik aslında' şeklinde verilen telaşlı cevap, sorumluluktan kaçma çabasıdır. Asırlık, anıt ağaçların kaç tanesinin kesilmesine izin verdiniz?" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, Vaniköy'deki kaçak inşaatla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, yapılan denetimler sonucunda, basit onarım izni dışındaki yapıların tespit edildiği ve bu yapıların güçlendirme ruhsatı olmadan yapıldığının belirlendiği ifade edildi. Bu durumun ardından, yasal sürecin başlatıldığı, 16 Ağustos 2024 tarihinde inşaatın mühürlenerek faaliyetten men edildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Danışmanı Murat Ongun, Bakan Murat Kurum'un açıklamalarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Ongun, Kurum'un İstanbul'da kaçak yapılaşmayı teşvik ettiğini ve Fikirtepe trajedisi gibi projelerin mimarı olduğunu iddia etti. Ongun, "Sayın Bakan, popüler gündeme teslim olmuş. Ancak Üsküdar Sahili'ndeki kaçak kafelere anında imar yapı belgesi veren kendisidir. O 'Korurum' diyorsa, bilin ki bitirir," dedi.