Suluada’da tur tekneleri yoğunluğu şikayetlere neden oldu
“Türkiye’nin Maldivleri” olarak tanınan Suluada, her gün taşınan 6.000 kişilik ziyaretçi sayısıyla tur teknelerinin istilasına uğradı. Adrasan Sahili’nde teknelerin demirlediği alanlar, neredeyse denize girecek yer bırakmadı. Tekne sahipleri kişi başı 800 Türk lirasından tur düzenlerken, hem otelciler hem de tatilciler bu durumdan şikayet ediyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu, “Adrasan koyunda tekneler her yeri kaplamış durumda. Adada bu kadar kalabalık olduğunda yüzmek bile imkansız hale geliyor” şeklinde konuştu.
Antalya’nın bakir koyları ilgi çekiyor
Antalya, 640 kilometrelik sahil bandında 233 plaj ve 5 marina ile Türkiye’nin mavi bayraklı plajlar listesinde birinci sırada yer alıyor. Her sene milyonlarca turistin adeta akın ettiği bu şehirde, Kumluca ilçesine bağlı Suluada, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Adrasan, Çıralı, Olimpos ve Mavikent gibi tatil beldelerinden gelen yoğun tekne turları Suluada’ya olan ilgiyi artırıyor. Günde yaklaşık 200 teknenin ziyaret ettiği adaya, kişi başı 800-1.000 lira arasında değişen fiyatlarla turlar düzenleniyor. Günlük ziyaretçi sayısı 6.000’e ulaşan adanın çevresi, turkuaz renkli suyu ve beyaz kumlarıyla Maldivler’i andırıyor.
Suluada, kirlilikle gündeme gelmeye başladı
Maldivler’e benzer doğal beyaz kumlarıyla ziyaretçilere eşsiz bir tatil deneyimi sunan Suluada, son dönemde güzelliklerinin yanı sıra çevresel sorunlarla da gündeme geliyor. Adayı çevreleyen teknelerin bıraktığı çöpler ve sintine atıkları, adanın doğal yapısını tehdit ediyor. Tatilciler, otellerine yakın olan sahillerde yüzmek istediklerinde, demirlemiş tekneler nedeniyle bu isteklerini gerçekleştiremiyor. Bu nedenle sahilden yaklaşık 1 kilometre uzaklaşmak zorunda kalan tatilciler, bu rezaleti otel işletmecilerine şikayet olarak iletiyor.
Düzensizlik tekne sahiplerini de rahatsız ediyor
Bölgede faaliyet gösteren tekne sahipleri, mevcut durumdan memnun değil. Turistlerin teknelere ulaşabilmesi için denize girerek teknelere binmek zorunda kalması, tatilciler arasında memnuniyetsizlik yaratıyor. Bu durumu çözmek amacıyla üç ayrı kooperatif kuruldu. Ancak düzensizlik, hem otel işletmecileri hem de tatilciler için hala büyük bir sorun. Tekne sahipleri, Adrasan Sahili’nin uygun bir noktasına yapılacak liman veya iskele ile kıyıdaki yoğunluğun azaltılabileceğini ve bu şekilde daha düzenli bir turizm ortamının sağlanabileceğini ifade ederek yetkililerden çözüm beklediklerini belirtiyor.
Adrasan koyu tekne istilası altında
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu, Suluada ve Adrasan Koyu’nda yaptığı incelemeler sonrası bölgenin kontrolsüz bir şekilde tekne işgaline uğradığını belirtti. Gökoğlu, Adrasan Koyu’nun Türkiye’nin en mükemmel koylarından biri olduğunu, ancak artık teknelerle dolup taştığını ve koyun 3’te 2’sinin teknelerle kaplandığını söyledi. Bu durumun çevre kirliliğine yol açtığını belirten Gökoğlu, "Teknelerin çokluğu nedeniyle sintine, petrol ve atıklar koyun doğal yapısını bozdu" dedi.
Yoğun ziyaretçi sayısı yüzme alanlarını kısıtlıyor
Günde 6000 ziyaretçinin adayı sarmasıyla yüzme alanlarının daraldığını vurgulayan Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu, bu yoğunluğun adanın doğal dengesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Gökoğlu, "Bu yoğunlukta, adanın çevresinde yüzecek alan kalmıyor. Planlı bir turizm yaklaşımı olmadığından ülkenin doğal güzellikleri tahrip ediliyor" şeklinde konuştu.
Tekne sayısındaki artış kontrol edilemiyor
Adrasan’da otel işletmeciliği yapan Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, bölgede başlarda 30-40 olan tekne sayısının bugünlerde 180’e çıktığını belirtti. Kontrolün elden çıktığını ifade eden Konuralp, "Suluada’nın popülaritesi arttıkça günde iki tur düzenlenmeye başladı. Bu yoğunluk yüzme alanlarını daralttı ve misafirler şikayet ediyor" dedi. Konuralp, bu durumu sürdürülebilir turizm açısından tehlikeli bulduğunu belirtti.
Tekneciler de memnuniyetsizliklerini dile getiriyor
Özadrasan Çıralı Kooperatifi'nin Başkan Yardımcısı Mert Can Bayer, tur düzenleyen tekne sahiplerinin de bu durumdan memnun olmadığını ifade etti. Bayer, "Kalabalık nedeniyle misafirleri daha sakin yerlere götürmeye çalışıyoruz, ancak bu da mümkün olmuyor. İskelemiz olsaydı, tekne sayısındaki kontrolsüz artışın önüne geçilebilirdi" şeklinde konuştu. Ayrıca, teknelerin plajlara yanaşıp müşteri almasının hoş karşılanmadığını ve bu durumun sahilin işgaline neden olduğunu belirtti.
Tatilciler denize girecek yer bulamıyor
Suluada’ya ilk kez giden Damla Can, tekneye beline kadar suya girerek bindiğini belirterek, bir iskele olsa bu zorlukların yaşanmayacağını söyledi. Adrasan’da ailesiyle tatil yapan Fatih Özler ise, sahilde teknelerden dolayı denize girecek yer bulamamaktan şikayet etti. Sahilin büyük bir kısmının tekneler tarafından işgal edildiğini söyleyen Özler, bu durumun tatillerini işkenceye çevirdiğini belirtti ve "Tur için 800 lira isteniyor, bu da çok pahalı" dedi.