Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin ikinci yüzyılında, vesayetçi yaklaşımlardan tamamen arındırılmış bir anayasa hedeflediklerini belirterek, "Bu, milletimize olan borcumuzdur ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) siyasi partilerimizin uzlaşmasıyla gerçekleştirilmesini umuyoruz" dedi.
Bir dizi ziyaret ve açılış için Şanlıurfa'ya giden Bakan Tunç, ilk olarak Şanlıurfa Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Hasan Şıldak tarafından karşılanan Tunç, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı ve kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından, Şanlıurfa Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası'nın temel atma törenine katılan Bakan Tunç, burada yaptığı konuşmada depremde zarar gören adliye binaları ve cezaevleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Tunç, depremde 15 adliye binasının ağır hasar gördüğünü, Malatya ve Besni'nin yanı sıra Şanlıurfa'da da inşaat çalışmalarının başladığını ifade etti. Ayrıca, 12 cezaevinin hasar gördüğünü belirten Tunç, 12 bin mahkumun başka cezaevlerine nakledildiğini ve yıkılan cezaevlerinin yeniden inşasının hızla devam ettiğini söyledi. Deprem bölgesinde idari yargıda toplamda 48 bin 226 karar verildiğini belirten Tunç, 14 bin 652 binanın hasarlı olmadığının tespit edildiğini ve bu binaların yıkım kararlarının iptal edildiğini açıkladı.
Bakan Tunç, devletin tüm kurumlarının deprem anından itibaren seferber olduğunu vurgulayarak, "Kabinemizin birinci önceliği, deprem bölgesini hızla ayağa kaldırmak, vatandaşlarımızı kalıcı konutlara yerleştirmek ve hasar gören kamu binalarını yeniden hizmete açmaktır" dedi. Şanlıurfa Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası'nın da bu kapsamda yerel mimariye uygun olarak inşa edileceğini belirten Tunç, binanın 55 bin 377 metrekare kapalı alanı, 35 duruşma salonu, 132 hakim ve savcı odası, idare ve vergi mahkemeleri, icra müdürlüğü, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğü, denetimli serbestlik birimleri, 3 bodrum katı, zemin ve 6 kat ile toplam 329 araçlık otoparktan oluşacağını ve modern bilişim altyapılarıyla donatılacağını söyledi. Tunç, binanın adalet teşkilatına ve Şanlıurfa halkına hayırlı olmasını diledi.
Konuşmasında, 2002'den bu yana 78 müstakil adliye binasının modern binalarla değiştirildiğini ve toplamda 366 yeni adalet binası yapıldığını belirten Bakan Tunç, mahkeme sayısının 7 bin 133'e çıkarıldığını ve idari yargıda önemli bir artış sağlandığını kaydetti. Hukuk fakültesi mezunları için yeni sınav uygulamalarının başlatıldığını açıklayan Tunç, avukatlık sınavının 29 Eylül'de yapılacağını duyurdu.
Bakan Tunç, anayasa değişiklikleriyle vesayetçi ruhu ortadan kaldırdıklarını belirterek, "Milletimizin onayıyla Anayasa'mızda yaptığımız kısmi değişikliklerle Anayasa'nın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırdık. Türkiye'nin ikinci yüzyılında, tamamen vesayetçi ruhtan arındırılmış, yeni, demokratik, sivil ve katılımcı bir anayasa hedefliyoruz. Bu, milletimize olan borcumuzdur ve TBMM'de siyasi partilerimizin uzlaşmasıyla gerçekleştirilmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.
Tören, Bakan Tunç ve beraberindeki heyetin, dualar eşliğinde Şanlıurfa Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası'nın temelini atmak için butona basmasıyla sona erdi.