Gezi Davası'nda Osman Kavala,“Türkiye Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmişti.
Ancak AİHM, Kavala'nın tutuklanmasını hak ihlali sayarak serbest bırakılması yönünde karar vermişti.
Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararına uymayan Türkiye’nin 16 Temmuz’a kadar iletmesi gereken savunma için ek süre talep ettiği öğrenildi.
Türkiye, 16 Temmuz 2024'e kadar iletmesi gereken savunma için ek süre talep etmişti ve AİHM, Türkiye’ye 1 ay daha süre verdi. Türkiye’nin, 16 Eylül 2024'e kadar savunmasını tamamlayarak mahkemeye sunması gerekiyor.
Osman Kavala, Gezi Parkı olayları kapsamında tutuklu yargılanmış ve 25 Nisan 2022’de çarptırıldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Eylül 2023 tarihinde onamıştı.
AİHM ise, Kavala’nın tutukluluğunu bir insan hakları ihlali olarak değerlendirmiş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin 4. fıkrası gereği Türkiye'nin Kavala'yı derhal serbest bırakması gerektiğine hükmetmişti. Ancak Türkiye, AİHM’in bu kararını uygulamamıştı.
Bu gelişme üzerine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü başlatmıştı. Kavala’nın avukatları, Türkiye’nin AİHM’in 2019 tarihli hak ihlali kararını uygulamaması nedeniyle 18 Ocak 2024’te yeniden AİHM’e başvuruda bulunmuştu. Bu başvuru, AİHM tarafından öncelikli olarak ele alınmış ve Türkiye’den 16 Temmuz 2024 tarihine kadar savunmasını sunması istenmişti.
Ancak, Türkiye ek süre talebinde bulunurken bu talep doğrultusunda AİHM, 16 Eylül 2024 tarihine kadar sürenin uzatıldığını açıkladı. Türkiye’nin bu süre zarfında savunmasını tamamlaması ve mahkemeye iletmesi bekleniyor.