Yargıtay, tek seferlik ücret gecikmesini haklı fesih sebebi saydı

Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi, maaş ödemesi geciktirildiği gerekçesiyle istifa eden işçinin, iş sözleşmesini feshetmesini haklı buldu.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 11:14
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 11:44
Yargıtay, tek seferlik ücret gecikmesini haklı fesih sebebi saydı
EK
Ersin Küçükbarak

Ankara'daki bir şirkette proje yöneticisi olarak çalışan kişi 2019 yılında maaşının 20 günden fazla gecikmeli ödendiği gerekçesiyle işten ayrıldı.

İş akdini haklı nedenle feshettiğini belirten personel, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla çalışma ücreti alacaklarının faizi ile ödenmesi için dava açma yoluna gitti.

İlk derece mahkemesi, davacının daha önceki aylara ilişkin ücretlerinin ayın başında ödendiğini belirledi.

Ancak nisan ayı ücretinin sözleşmesinin feshinden 5 gün sonra yani 28 Mayıs 2019'da ödendiğine işaret eden mahkeme, kanunda öngörülen 20 günlük süreden sonra ödeme yapılması sebebiyle davacının kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetti.

“Sadece bir kez oldu” diye kendisini savundu

İtiraz eden davalı işveren ise kararı istinaf etti.   Ücretin sadece bir kereye mahsus olarak geciktiğini dile getiren işveren bu yüzden gecikmenin haklı fesih sebebi sayılamayacağını öne sürdü.

İstinaf başvurusu reddedildi

Bölge Adliye Mahkemesi ise dosya üzerinde yaptığı değerlendirmede ilk derece mahkemesinin kararını yerinde buldu.

 Davalı işverenin istinaf başvurusu Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yargıtay anlaşmazlığa son noktayı koydu

Bunun üzerine işveren kararı temyiz etme yoluna gitti. Temyiz incelemesini Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi gerçekleştirdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi,  işçinin ücretinin bir kereye mahsus dahi olsa gecikmesinin, işçi açısından haklı fesih sebebi sayılacağı görüşünü dile getirdi. Yüksek mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa