Anadolu medeniyetlerin beşiği.
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri'nde bulunan tablet bunu bir kere daha doğruladı.
Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında geçen yıl yapılan kazıda bulunan tabletin üzerinde yazılar analiz edildi.
Tablette, Hititçe ile Hint Avrupa Dil Grubu'na ait olduğu değerlendirilen, Kalaşma ülkesine ait ölü dilden metinlerin yer aldığı belirlendi.
Yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda, 8 santimetre genişliğindeki ve yeni bir dilin keşfedilmesini sağlayan tablet, Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başladı.
Hattuşa'daki bir Hitit binasında yüzeyi aşınmamış, üzerinde Hititçe ve sonradan Kalaşma dilinde yazıldığı tespit edilen metin bulunan tablet, müzenin ikinci katında, diğer önemli tabletlerin yer aldığı vitrine konuldu.
Prof. Dr. Andreas Schachner, Boğazkale Müzesinin benzersiz bir çivi yazılı tablet kazandığının altını çizdi.
Schachner, tablet sayesinde 3 bin yıl önce kullanılan ve Anadolu'da henüz bilinmeyen Hint-Avrupa Dil Grubu'na ait bir dil tespit ettiklerini vurguladı.
Boğazkale'de bulunan 30 bine yakın çivi yazılı tablet arasında tek tük de olsa anlaşılmayan fragmanlara rastlandığına işaret eden Schachner, ancak bu tabletteki bir satırda Hititçe olarak yazılan girişin sonunda 'Buradan itibaren Kalaşma dilinde oku' yazdığını ifade etti.
Schachner, bu ifadeden, dilin Anadolu'nun hangi bölgesine ait olduğunu çözebildiklerini aktardı.
Bunu ‘çok önemli’ olarak niteleyen Schachner, “Böylece milattan önce 2'nci bin yılda Anadolu'daki çok dillilik, çok kültürlülük mozaiğinin küçük bir parçasını yakalamış olduk." dedi.
Schachner, tabletin üzerindeki Kalaşma diline ait bölümü çözdüklerini belirtti.
Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner, şunları ifade etti: