Başörtüsü mücadelesinin öncü ismi Şule Yüksel Şenler anılıyor

Başörtüsü mücadelesinin simge isimlerinden biri olan Şule Yüksel Şenler, vefatının 5'inci yıl dönümünde anılıyor.

Kübra Şenal
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 14:41
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 16:17
Başörtüsü mücadelesinin öncü ismi Şule Yüksel Şenler anılıyor
Kübra Şenal

"Birleşen Yollar" ve "Huzur Sokağı" romanlarıyla tanınan, 'Şulebaş' stili ile genç kızların başörtüsüne sempati duymasını sağlayan Şule Yüksel Şenler'in vefatının üzerinden5 yıl geçti. 1960-1970'li yıllarda yazıları ve konferanslarıyla adını duyuran Şenler, Türk edebiyatı başörtüsü davasında önemli bir figür olarak hafızalarda ve gönüllerde yer etti.

Şule Yüksel Şenler kimdir?

29 Mayıs 1938'de Kayseri'de, Ümran Hanım ve Tahsin Bey'in çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi aslen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden olan Şenler, henüz 6 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. İlkokul eğitimini Koca Ragıp Paşa İlkokulunda tamamladı. Burada annesinin hastalığı nedeniyle ortaokul ikinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldı. Bu süreçte, Ermeni bir terzinin yanında çalışmaya başlayan Şenler'in moda anlayışı, ilerleyen yıllarda gençlere örnek olacak modern başörtüsü modeli 'Şuleşal' doğdu.

Şule Yüksel Şenler'in yazı hayatı

Şenler, yazı hayatına 14 yaşında Yelpaze Dergisi'nde hikayeler yazarak başladı. Asıl adı Yüksel olan yazar, isminin önüne "Şule"yi ekledi. Böylece ünlü yazar, Şule Yüksel adıyla tanındı. 1959 yılında gazetecilikle tanışan Şenler, 'Yeni İstiklal' gazetesinin gençlik köşesinde yazılar yazmaya başladı. Daha sonra 'Kadın' gazetesinde "Duyuşlar-Görüşler" başlığı altında yazılar kaleme aldı.

Şule Yüksel Şenler'in başörtüsü ve namaz ile tanışması

Ağabeyi Özer Şenler'in önerisiyle Risale-i Nur okuyan Şule Yüksel Şenler, bu dönemde örtünmeye ve namaz kılmaya yöneldi. 1965 yılında Batılı yaşam tarzını terk ederek muhafazakarlığı seçti. Şenler'in başını örtmesi, dönemin şartlarında büyük yankı uyandırırken kendine has stiliyle birçok genç kızın bu yönde adım atmasına ilham kaynağı oldu. Şenler'in çizdiği modern başörtüsü ve pardösü modelleri, genç kızlar arasında hızla yayılmaya başladı. Şenler'in örtünme tarzı, "Şulebaş" olarak anılmaya başlandı.

Yazılar ve konferanslarla bir döneme damga Vurdu

1960'lı ve 1970'li yıllarda Şenler, Anadolu'yu dolaşarak verdiği konferanslarla geniş bir kitleye ulaştı. 'Bugün' gazetesi başta olmak üzere birçok gazetede yazılar kaleme aldı. Özellikle başörtülü öğrencilerin üniversitelerde tesettürlü okuyabilmesi için verdiği mücadele, gönülleri fethetti. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın sözlerine karşı yayımladığı mektup nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklanan Şenler, 8 ay cezaevinde kaldı.

Edebi ve sosyal mirası

Şule Yüksel Şenler'in kaleme aldığı "Huzur Sokağı" romanı, Yücel Çakmaklı tarafından sinemaya uyarlandı. Daha sonra televizyon dizisi olarak da izleyiciyle buluştu. Ayrıca "Gençliğin Izdırabı", "İslam'da ve Günümüzde Kadın", "Her Şey İslam İçin" gibi birçok esere imza attı. Şenler'in hayatı, Demet Tezcan tarafından kaleme alınan "Bir Çığır Öyküsü: Şule Yüksel Şenler" isimli kitapla da ölümsüzleştirildi.

Şule Yüksel Şenler'in son yılları ve anıları

28 Ağustos 2019'da 81 yaşında vefat eden Şule Yüksel Şenler, Eyüp Sultan Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedildi. Usta yazarın adını taşıyan okullar ve sosyal merkezler, Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Şule Yüksel Şenler Vakfı'nın hizmet binası da 2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Eyüpsultan'da açıldı.

Şule Yüksel Şenler, eserleri ve toplumsal mücadelesiyle hatırlanırken, bıraktığı miras, genç nesiller için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa