İzmir Körfezi'nde balık ölümleri endişe yaratıyor
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, İzmir Körfezi’nde son zamanlarda yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, kirliliğe dayanıklı balık türlerinin bile yaşamını sürdüremediğini belirtti.
Körfezde kirlilik 1970'lerden beri sorun
Prof. Dr. Tanrıkul, 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline vuran ölü balıklar ve kötü koku sorununun ardından başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin 1970’li yıllarda başladığını ve artan nüfus ile kentleşme nedeniyle bu sorunun giderek büyüdüğünü söyledi.
Küresel ısınma ve kirlilik birleşince balık ölümleri arttı
Dünya genelinde deniz suyu sıcaklıklarının artmasının İzmir Körfezi’ndeki kirliliği daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Tanrıkul, bu durumun balıkların yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sıcaklıkların artması ve oksijen seviyelerinin düşmesi nedeniyle balıkların çevresel streslere karşı dirençlerinin azaldığını belirtti.
Dibe bağlı balık türlerinde ölümler yaygın
İzmir Körfezi’nde bu yıl balık ölümlerinin görüldüğü alanın genişlediğini ifade eden Tanrıkul, özellikle dibe ya da yarı dibe bağlı yaşayan sargoz, çipura, lidaki, isparoz, dil ve mırmır gibi balık türlerinin öldüğünü söyledi. Ayrıca, kefal gibi çevre kirliliğine dayanıklı balıkların bile yaşamını sürdüremediğini kaydetti.
Etçil balıklar da etkileniyor
Sadece dibe bağımlı balık türlerinin değil, levrek gibi hem su yüzeyinde hem de suyun dibinde etçil avcılıkla beslenen balıkların da ölümler yaşadığını belirten Tanrıkul, bu durumun olayın ciddiyetini ortaya koyduğunu dile getirdi. Özellikle çevre kirliliğine dayanıklı türlerin etkilenmesi, kirliliğin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Sonbaharda durumun düzelmesi bekleniyor
Balık ölümlerinin İzmir Körfezi'ndeki balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini vurgulayan Tanrıkul, sonbahar aylarında sıcaklıkların düşmesiyle su altı yaşamının normale dönebileceğini öngördüklerini ifade etti. Ancak bunun için önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Körfezden balık tüketimi tehlikeli
Tanrıkul, İzmir Körfezi’nden tutulan balıkların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Balıkların ölümlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal yüklerin artmasından kaynaklandığını belirterek, bu balıkların tüketilmesi halinde ciddi zehirlenme vakalarının yaşanabileceğini söyledi.