Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret ederek 4. madde istişarelerini gerçekleştirdi. 19-20 Ağustos'ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından Walsh, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Walsh, Türkiye’de geçen yılın ortasından itibaren ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını ve güveni artırdığını belirtti. 2024'ün ilk çeyreğinde cari açığın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2.7’sine düştüğünü ve uluslararası rezervlerin Nisan'dan bu yana 91 milyar dolar arttığını vurgulayan Walsh, piyasa duyarlılığının iyileştiğine dikkat çekti.
IMF'nin değerlendirmelerine göre, manşet enflasyon yaz aylarında azalmaya başlasa da yüksek kalmaya devam ediyor. Walsh, Türkiye’nin bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesine gerilemesini beklediklerini ifade etti. Sıkı para ve gelir politikalarının iç talebi baskılayarak 2024'te büyümeyi yaklaşık yüzde 3.4’e çekeceğini öngören IMF, 2025'te ise enflasyonun yüzde 24'e, büyümenin ise yüzde 2.7’ye düşeceğini tahmin ediyor. Orta vadede enflasyonun daha da düşmesiyle güvenin artacağı ve büyümenin yüzde 3.5-4 potansiyeline geri döneceği belirtiliyor.
IMF toplantısında enflasyonu düşürmek için daha büyük mali konsolidasyon gerektiğine dikkat çekilirken vergi tabanını genişletmek ve temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamanın bu konsolidasyona yardımcı olacağı ifade ediliyor. Öte yandan IMF yüksek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin hedef aralıklara düşmemesi halinde ek sıkılaştırma gerekebileceği uyarısında bulunuluyor.
Türkiye’nin finansal istikrarının sürdürülmesinin sürekli dikkat ve daha fazla reform gerektirdiğini belirten Walsh, makro ihtiyati politikaların sistemik riskleri sınırlamaya odaklanması gerektiğini vurgulayan IMF, iş gücü piyasasının iyileştirilmesi ve yeşil geçişin hızlandırılmasının orta vadeli büyümeyi artıracağını kaydetti.
Türkiye’nin Haziran ayında Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 'Gri Listesi'nden çıkarılmasının memnuniyet verici olduğu ifade eden WalshbBu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarına olumlu katkı sağladığı vurguladı.
Öte yandan Eko Türk Televizyonu'nda ekonomi programı yapan Perihan Tantuğ da sosyal medya hesabından IMF'nin bu açıklamasını değerlendirdi.
Tantuğ şunları paylaştı: