İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 'İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler: Jandarma Albay Mümin Aksoy' adlı belgeselin özel gösteriminde konuştu. Yerlikaya, "Bu zafer, şehit kanlarıyla sulanmış, bin yıllık vatanımıza göz dikenlere verilmiş onurlu bir cevap, kutsal vatan toprağında yükselen ebedi bir anıttır. Aziz milletimiz, bağımsızlığını ve milli birliğini sonsuza dek koruyacaktır" dedi.
Yerlikaya, İzmir Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 'İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler: Jandarma Albay Mümin Aksoy' adlı belgeselin özel gösteriminde konuştu. Programa İzmir Valisi Süleyman Elban, milletvekilleri, rektörler ve birçok davetli katıldı. Program, ünlü piyanist Fahir Atakoğlu’nun resitali ile başladı.
Bakan Yerlikaya, konuşmasında Anadolu’nun tarih boyunca işgal tehdidi altında olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ağustos 1922’de Afyon’a girerek Türk sancağını dalgalandırdığını hatırlatan Yerlikaya, "İzmir, nefesini tutmuş, vatan aşkıyla bu büyük zaferi bekliyordu" diyerek Atatürk’ün "Türk milleti, hür ve bağımsız yaşamış bir milletin kahraman evlatlarıdır. Bu millet, istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır" sözlerine atıfta bulundu. Öte yandan Yerlikaya, Türk milletinin istiklal destanını zaferle taçlandırdığını vurguladı.
Yerlikaya, İzmir’de ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin'in kurtuluş mücadelesinin kıvılcımı olduğunu belirterek, "Vatan toprağının her karışındaki kıvılcımlar, büyüyerek birer alev topu haline geliyordu" şeklinde konuştu. Türk milletinin büyük bir kurtuluş mücadelesi verdiğini ifade eden Yerlikaya, Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ağustos’ta Kocatepe’den verdiği zafer emrini hatırlattı: "İzmir, işgaliyle kurtuluş mücadelesinin başladığı, kurtuluşuyla ise vatanın kurtulduğu özel bir şehirdir."
Konuşmasında, belgeselin kahramanı Jandarma Albay Mümin Aksoy’a da değinen Bakan Yerlikaya, "Mümin Bey, vatanı için sadece canından değil, şanlı üniformasından da vazgeçmişti" dedi. Aksoy’un büyük acılar çektiğini ve hain olarak anılmaktan korktuğunu belirtti. Yerlikaya, belgeselde ilk kez ortaya çıkan belgelere ve anılara yer verildiğini aktardı.
30 Ağustos’un, milletin kenetlendiği ve zaferle taçlanan büyük bir destan olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Bu zafer, bin yıllık vatanımıza göz dikenlere verilmiş onurlu bir cevap, kutsal vatan toprağında yükselen ebedi bir anıttır" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olma hedefinde emin adımlarla ilerlediğini belirten Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı olarak ülkenin huzur ve güvenliği için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Programın sonunda, belgesel izletildi ve Fahir Atakoğlu, Kurtuluş Savaşı’nda kadınların rolüne dikkat çekerek, eşine ithaf ettiği bir eseri tüm kadınlara adadı. Bakan Yerlikaya, Jandarma Albay Mümin Aksoy’un ailesine ve belgeselin yapımında emeği geçenlere çiçek takdim etti.