Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Koyu kıyısında yer alan ve içinde birçok endemik bitki, kuş ve balık türünün bulunduğu göl, 19 yıl içinde tamamen kurudu. Gölün çevresinde kaçak yapıların yükseldiği ve bir kısmının tur araçlarına otopark yapıldığı belirtildi. Bu değişim, uydu fotoğraflarıyla da belgelenerek gözler önüne serildi.
Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, gölün bir kısmının rant uğruna doldurulduğunu ve doğal yaşam alanının yok edildiğini ifade etti. Gökoğlu, “Gölün yatağı doldurulup herkes kendine bir arsa çıkarma peşinde. Orada bir doğal yaşam vardı, bu yok edildi,” dedi. Gölde daha önce yılan balıkları, çipura, dil balığı, levrek gibi birçok balık türünün yaşadığını belirtti.
Prof. Dr. Gökoğlu, yaklaşık 20 yıl önce bölgede yapılan bir proje kapsamında gölü koruma ve doğal yaşam parkı haline getirme çalışmalarının yapıldığını, ancak bu projenin hayata geçirilemediğini söyledi. “O proje olsaydı, göl hem denizi besler hem de yağmadan korunurdu. Sazlıklara geceleri kuşlar gelir, tünerdi. Şimdi ise her şey yok oldu, yerine binalar yapılıyor,” dedi.
Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, tur otobüslerine park yeri oluşturmak amacıyla gölün bir kısmının doldurulduğunu belirtti. “Tur otobüsleri için daha farklı bir çözüm düşünülseydi gölü kaybetmezdik. Adrasan’da genel bir yapılaşma sorunu var. Yöneticiler geçici çözümlerle günü kurtarıyor,” diyerek duruma tepki gösterdi.
Başkan Konuralp, geçmişte Avrupa’nın birçok ülkesinden uzmanların endemik bitki ve kuş türlerini incelemek için bölgeye geldiğini anlattı. Ancak artık endemik türlerin yok olduğunu belirten Konuralp, “Adrasan’daki koylar çok güzel, fakat kontrolsüz kullanım nedeniyle bu güzellik de giderek kayboluyor,” dedi.
Gölün geçirdiği değişim, uydu fotoğraflarına da yansıdı. 2005 yılında canlı ve yeşil olan göl, 2014 yılına kadar bu özelliğini korudu. Ancak 2014’te kurumaya başlayan göl, 2015 yılında otopark için hazırlık çalışmalarına sahne oldu.
2019'da otopark haline gelen alana tur otobüslerinin park ettiği ve alanın giderek genişlediği gözlendi.
2024 yılına gelindiğinde ise gölün tamamen kuruduğu, sazlıklarla kaplandığı ve yeşil görüntüsünün kahverengiye döndüğü görüldü.