Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı
Erzurum'un Aziziye ilçesinde yer alan Pulur Höyük’te yapılan arkeolojik kazılarda, 7 bin yıl öncesine ait izlere rastlandı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, “Pulur Höyük’te Kalkolitik Çağ’dan Erken Demir Çağı’na kadar kesintisiz devam eden bir tabakalanmayı ortaya çıkardık. 2023 yılı kazılarında, bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynakları hakkında önemli bulgular elde ettik” dedi.
Kazılar 2021 yılında başladı
Aziziye ilçesinin Ömertepe Mahallesi'nde, yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki Pulur Höyük’te kazılar, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, Erzurum Müze Müdürlüğü başkanlığında başladı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu’nun başkanlık ettiği kazılar, 2024 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile devam etti. Bu süreçte Orta Çağ’dan başlayarak Kalkolitik Çağ’a kadar çeşitli dönemlere ait tabakalar ortaya çıkarıldı.
Yedi tabaka gün yüzüne çıkarıldı
Doç. Dr. Rabia Akarsu, höyükte dört yıldır devam eden kazılarda çok önemli bulgular elde ettiklerini söyledi. Akarsu, höyükten çıkan organik kalıntıları tarihlendirmek için radyokarbon yöntemi kullandıklarını ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) analizler yapıldığını belirtti. “Şu ana kadar 7 tabakayı ortaya çıkardık; en üstte Orta Çağ, ardından Geç Tunç Çağı/Erken Demir Çağı, Erken Tunç Çağı III/Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı II, Erken Tunç Çağı I, Geç Kalkolitik Çağ ve Orta Kalkolitik Çağ tabakaları yer alıyor” diye konuştu.
Hayvancılık ve tarım izleri bulundu
Pulur Höyük’te her tabakada hayvancılıkla ilgili izlere rastladıklarını belirten Doç. Dr. Akarsu, “2023 kazılarında 7 bin yıl önce bu insanların nasıl yaşadıklarına dair önemli bilgiler elde ettik. Orta Kalkolitik Çağ tabakasında bulunan karbonlaşmış tohumlarla dolu iki tahıl silosu, bölge halkının yerleşik düzende yaşadığını ve tarımla uğraştığını gösteriyor” dedi.
Karaz kültürü hakkında yeni bilgiler
Karaz kültürü tabakalarında önemli metalurjik bulgulara ulaştıklarını ifade eden Akarsu, “Tunç hançer ve demir malzemelerin milattan önce 3. bin yıl sonlarına tarihlenen tabakada bulunması, Doğu Anadolu’da metal üretim teknolojisinin o dönemde gelişmiş olduğunu gösteriyor” dedi. Akarsu, höyükte ele geçen tunç hançer, seramik fırınları, tahıl depoları, hayvancılık ve dokumacılık bulgularının, yerleşimin sosyal yapısının karmaşıklığına işaret ettiğini belirtti. Pulur Höyük kazıları ile Karaz kültürü insanı hakkında bilgilerin artacağını da ekledi.