Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2019 yılından bu yana Akdeniz’de devam eden su altı arama kazıları, Anadolu tarihine ışık tutan önemli bir keşifle sonuçlandı. Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğindeki Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekibi, Kumluca açıklarında yürüttükleri çalışmalarda, daha önce Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçelerini taşıyan bir batık gemi bulmuştu.
Denizin 50 metre derinliğinde olan batık gemide devam eden çalışmalar kapsamında gümüş perçinli tunç hançer bulundu.
Kazıların devamında, batıkta yapılan incelemelerde, yaklaşık 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen gümüş perçinli bir tunç hançer ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, bu hançerin Girit-Minos uygarlığına ait olduğunu ve batığın Girit'e doğru yol aldığı sırada battığını düşünüyor. Bu bulgu, Ege ve Akdeniz arasındaki ticari ve kültürel ilişkiler hakkında önemli ipuçları barındırıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu keşfin dünya su altı arkeolojisi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan Ersoy, "Akdeniz'in derinliklerinden 3 bin 600 yıllık sır gün ışığına kavuştu. Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Batık, sadece Türkiye'nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday" ifadelerini kullandı. Ersoy, bu önemli keşfe imza atan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerine de teşekkür etti.