Türkiye tanı ve tedavide artık en son teknikleri uygulayabiliyor.
Gerek hastanelerin tıbbi teknoloji kapasiteleri gerekse hekimlerin tecrübesi ve birikimi sayesinde en zor ameliyatlar gerçekleştirilebiliyor.
Ankara'da 78 yaşındaki bir kadın hasta da kalp rahatsızlığıyla hastaneye başvurdu.
Daha önce kalpteki kanın doğru yönde akmasını sağlayan dört kapaktan biri olan Mitral kalp kapağı daha önce değiştirilen kadın hastanın triküspid kapakta da aynı şikayet belirlendi.
Ancak hasta ciddi ölüm riski sebebiyle ameliyat edilemiyordu.
Bunun üzerine doktorlar, 'Tricvalve' işlemiyle kasık bölgesinden vücuduna sokulan iğne yardımıyla kalp kapağını değiştirdiler.
Bu tedavi Türkiye’deki 5 veya 6’ncı vaka olarak kayıtlara geçti.
Girişimsel Kardiyoloji ve Yapısal Kalp Hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Erdoğan İlkay ve Doç. Dr. Ersin Sarıçam tarafından hastanın tedavisi gerçekleştirildi.
Tetkikler sonucu hastanın yaşı ve rahatsızlıkları nedeniyle, kalp ameliyatının yüksek ölüm riski olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Hastanın kasık bölgesinden vücuduna iğne sokan doktorlar, karından geçip, kalbe ulaşan toplardamarda yer alan kalp kapağını değiştirdi.
Müdahale, başarılı geçti. Sadece 2 gün içerisinde sağlığına kavuşan hasta, taburcu edildi.
Prof. Dr. Erdoğan İlkay, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, hastanın kalbinin sağ tarafındaki kapakta ileri derecede kaçak olduğunu dile getirdi.
Buna Triküspid kapak kaçağı denildiğini belirten İlkay, diğer kapak kaçaklarında veya kapak darlıklarında kasıktan girerek Mitral kapak değişimlerini yıllardır yaptıklarını söyledi.
Prof. Dr. İlkay, ancak sağ kalpte olan bu Triküspid kapak kaçaklarında cerrahi işlem dışında ne yazık ki ciddi bir alternatif bulunmadığını belirtti.
TriClip (ameliyatsız kalp kapak tamiri) dedikleri işlemin Triküspid kapakta, Mitral kapaktaki gibi iyi sonuçlar vermediğini anlatan Prof. Dr. Erdoğan İlkay şunları aktardı: