Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü kutlamaları kapsamında özel bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, dalgıçlar Fırat Nehri'nde dalış yaparak Türk bayrağını açtı ve bayrağı Birecik Köprüsü'ne astı.
Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Birecik Kaymakamı Mustafa Gürbüz, Fırat Nehri'nin bölge için taşıdığı öneme vurgu yaparak, böylesine anlamlı bir etkinlikle şehitlerimizi ve gazilerimizi anmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Gürbüz, dalgıçların su altından çıkardıkları Türk bayrağının, Birecik Köprüsü'nde dalgalandırılmasının büyük bir onur olduğunu ifade etti.
Bu etkinlikle, Zafer Bayramı coşkusu su altına taşınırken, Birecik ilçesi anlamlı bir kutlamaya ev sahipliği yaptı.
Düşmanın deniz dökülüp hezimete uğradığı 30 Ağustos, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu.
1919 yılında Türkiye, İtilaf Devletleri tarafından her bir karışı işgal edilmişti. İtilaf Devletleri donanmaları İstanbul'a yerleşirken Fransızlar Adana'ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon'a, İtalyanlar ise Antalya ve Anadolu'nun güneybatısına konuşlandı.
15 Mayıs 1919'da Yunan Ordusu, İtilaf Devletlerinin izniyle İzmir’e çıkarma yaptı. Ancak düşman Büyük Taarruzun hezimetine uğrayacağını kestiremedi.
Hazırlıkların tamamlandığı 1922 yılında taarruz başladı. Bununla beraber İtilaf Devletleri tarafından işgal edilen topraklar Büyük Taarruz ile geri alınarak Türk tarihinin en önemli zaferleri arasında yer aldı. Öte yandan bu zafer Türk tarihinin dönüm noktası da oldu.