Kayseri'de 8 milyon yıllık dev kafatası bulundu

Kayseri'de yapılan kazılarda 8 milyon yıl öncesine tarihlenen dev domuz kafatası bulundu. Kazı heyeti başkanından açıklama geldi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
30 Ağustos 2024 14:41
GÜNCELLEME
30 Ağustos 2024 15:14
Kayseri'de 8 milyon yıllık dev kafatası bulundu
Hakan Öksüz Editör

Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında, yaklaşık 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası bulundu. 

Kazılar 2018'de başladı 

2017 yılında, Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan Mahallesi'nde çobanlık yapan Murat Adıyaman, Yamula Barajı kıyısında bazı kemik parçalarına rastladı. Yapılan incelemeler sonucu, bu kemiklerin 6 ila 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. 

Bu keşif üzerine, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle bölgede kazı çalışmaları başlatıldı. Altı yıldır süren bu kazılar, her yıl önemli buluntulara sahne oluyor.

8 milyon yıl öncesine tarihlendi

Bu yıl mayıs ayında başlayan kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 7,5 ila 8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası gün yüzüne çıkarıldı. Alçı ceket yöntemiyle dikkatlice çıkarılan fosil, incelenmek üzere Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na getirildi. 

"Günümüzdekilerden oldukça farklı"

Prof. Dr. Okşan Başoğlu, fosilin önemine dikkat çekerek, "Bu kadar bütünlükte bir kafatası bulmak çok nadirdir. Bu domuz, günümüzdekilerden oldukça farklı ve iri bir yapıya sahip. Bir süre sonra bu fosili yeniden ayağa kaldırarak, nasıl bir canlı olduğunu daha net bir şekilde görebileceğiz" diye konuştu.

Fosiller, doğal mirasımız

Prof. Dr. Başoğlu, bulunan fosilin Geç Miyosen dönemine ait olduğunu ve 7,5-8 milyon yıl öncesine dayandığını vurguladı. Bu fosilin çıkarılması için ekibin 20-25 gün boyunca yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Başoğlu, "Fosili çıkarmak için önce çevresini açtık, ardından alçılayarak kesekle birlikte dikkatlice çıkardık. Şimdi laboratuvarda temizlik ve onarım aşamaları gerçekleştiriliyor. Bu tür buluntular, doğal mirasımızı oluşturuyor ve bize bu alanlarda çalışma yapma konusunda büyük bir motivasyon sağlıyor" ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa