Nijerya'da M çiçeği vaka sayısı artıyor

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da M çiçeği virüsü (mpox) vaka sayısının 48'e çıktığı bildirildi.

SD
Samet Dirican
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 04:27
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 04:45
Nijerya'da M çiçeği vaka sayısı artıyor
SD
Samet Dirican

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamada, Mpox virüsünün ülkenin başkenti Abuja'nın yanı sıra 20 eyalete yayıldığı belirtildi. Açıklamada, virüs vaka sayısının 48'e yükseldiği, ancak henüz herhangi bir can kaybının olmadığı ifade edildi.

Nijerya, Mpox hastalığıyla mücadele kapsamında ABD tarafından gönderilen 10 bin doz aşıyı 27 Ağustos'ta teslim almıştı. Ayrıca Nijerya hükümeti, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla uluslararası yolcular için bir sağlık beyanı formu hazırlamıştı.

Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan Mpox virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmişti.

Hem Hayvanlardan Hem İnsanlardan Bulaşıyor

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün bulaşma yolları arasında enfekte vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulunuyor.

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan sonraki 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi yok; tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa