Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporuna göre, Temmuz ayında aylık fiyat artışları özellikle gıda grubundaki gelişmelerle zayıfladı.
Gıda fiyatlarında uzun bir aradan sonra görülen düşüş, özellikle taze meyve ve sebzelerdeki gerilemeden kaynaklandı. Bu durum, işlenmemiş gıda alt grubunun fiyatlardaki düşüşe öncülük ettiğini gösteriyor.
Raporda, enerji fiyatlarının doğalgaz mesken tarifelerindeki düzenleme ile artış gösterdiği belirtilirken, temel mal grubundaki enflasyonun önceki aylara göre bir miktar artış gösterse de genel olarak ılımlı bir seyir izlediği vurgulandı.
Hizmet sektöründeki fiyat artışları ise ulaştırma hizmetleri ve eğitim gibi zamana bağlı fiyatlamanın etkili olduğu kalemler öncülüğünde gücünü korudu. Özellikle üniversite eğitim ücretlerinin önemli ölçüde artması, hizmet grubu enflasyonunu yukarı çeken bir unsur oldu.
Enflasyonun ana eğiliminde değişiklik olmadığı belirtilirken üretici fiyatlarında ise bir miktar yavaşlama yaşandı ve yüksek baz etkisiyle yıllık üretici enflasyonunda gerileme görüldü.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Eylül ayı faiz kararı 19 Eylül Perşembe günü açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 20 Ağustos'taki toplantıda faizini yüzde 50'de sabit bıraktı.
Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yine yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu. Ekonomistlerin beklentileri de TCMB'nın politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması yönündeydi.
Merkez Bankası üst üste dördüncü toplantıda politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. Diğer yandan Merkez Bankası, mart ayında sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti.