Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 15 ülkeden 5 bin 306 katılımcının verilerini analiz ederek, sosyal ve çevresel faktörlerin beyin yaşlanması üzerindeki etkilerini inceledi.
Araştırma kapsamında, katılımcıların fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve elektroensefalografi (EEG) verileri analiz edilerek, sağlıklı bireyler ile Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerin beyin yaşı farkı ölçüldü.
Elde edilen bulgulara göre, hava kirliliği gibi çevresel faktörler ve hastalıklar, beynin daha hızlı yaşlanmasına yol açan başlıca etkenler arasında yer alıyor.
Araştırmada, özellikle Alzheimer hastası kadınların beyin yaşının, aynı hastalığa sahip erkeklerden daha fazla olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, bu farkın, sağlık ve sosyal alanlardaki cinsiyet eşitsizliğiyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.
Sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin fazla olduğu ülkelerdeki bireylerin beyinlerinin daha hızlı yaşlandığı da çalışma sonuçları arasında yer aldı.
Bu araştırma, çevresel ve sosyal faktörlerin beyin sağlığı üzerindeki etkilerini gözler önüne sererken, özellikle eşitsizliklerle mücadelede alınacak önlemlerin, zihinsel yaşlanmayı yavaşlatabileceğini gösteriyor.