DSÖ'den korkutan açıklama: Ölüm oranı yüzde 71 arttı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023'te kolera salgınıyla ilgili bildirilen ölüm sayısında 2022'ye kıyasla yüzde 71 artış yaşandığını bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 22:26
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 22:41
DSÖ'den korkutan açıklama: Ölüm oranı yüzde 71 arttı
AA
Kaynak AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında kolera salgınıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2023 yılına ilişkin yeni verileri paylaşan Ghebreyesus, kolera vakaları ve ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığını vurguladı.

Vakalar ve ölümler arttı

Ghebreyesus, kolera kaynaklı ölüm sayısının 2022'ye kıyasla yüzde 71, vaka sayısının ise yüzde 13 arttığını belirtti. Koleranın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, geçen yıl 4 bin kişinin ölümüne yol açtığını söyleyen Ghebreyesus, "bu artışın temel nedenleri arasında çatışmalar, iklim değişikliği, güvensiz su kaynakları, yetersiz sanitasyon, yoksulluk ve zorunlu göçler yer alıyor" dedi. 

Afrika'da vakalar iki katına çıktı

Ghebreyesus, kolera salgınının coğrafi dağılımının da değiştiğini ve Orta Doğu ve Asya'daki vakaların üçte bir oranında azalırken, Afrika'daki vakaların iki katından fazla arttığını ifade etti. 2024 yılında da salgının devam ettiğini belirten Ghebreyesus, şu ana kadar 22 ülkede aktif salgın görüldüğünü ve DSÖ'ye bu yıl 342 binden fazla vaka ile 2 bin 400 ölüm bildirildiğini açıkladı.

Aşı kıtlığı büyük bir sorun

"Küresel kolera krizi, aşı üretiminde ciddi bir kıtlığa neden oldu" diyen Ghebreyesus, 2021-2023 arasında salgına karşı talep edilen kolera aşısı dozunun, önceki 10 yılda talep edilenden daha fazla olduğunu vurguladı. 2022'de yaklaşık 36 milyon doz kolera aşısı üretildiğini, bunun etkilenen 14 ülkenin talebinin sadece yarısını karşılayabildiğini belirten Ghebreyesus, şu anda kolera aşısı üreten tek şirketin EUBiologics olduğunu, diğer üreticileri de aşı üretiminde hızlanmaya ve uygun fiyatlı dozlar sunmaya davet etti.

Uzun vadeli çözüm: Güvenli su ve sanitasyon

Ghebreyesus, aşılamanın önemli bir araç olduğunu ancak kolera salgınlarını sona erdirmek ve gelecekteki salgınları önlemek için en sürdürülebilir çözümün güvenli içme suyu, hijyen ve sanitasyon olduğunu ifade etti. 


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa